FHM: Fortsatt allvarlig situation i landet

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner har ett ökat antal covid-19-fall efter att ha legat på en jämn nivå de senaste veckorna. Risken för en tredje våg bedöms nu som högre.

– Det finns en stor oro för det. Vi är inte skyddade i befolkningen ännu, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

59 nya dödsfall med covid-19 har registrerats sedan i fredags, den totala dödssiffran under pandemin i Sverige är därmed 12 487.

– Vi har en omfattande global pandemi och även om antalet fall per vecka minskat de senaste fem veckorna är det ett väldigt, väldigt högt tal fortfarande, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på tisdagens myndighetsgemensamma presträff.

Coronapandemin

Ökning i flera regioner

De regionala skillnaderna är dock stora i Europa och även i Sverige syns regionala skillnader. Den nedåtgående trend med antalet smittade som man sett de senaste veckorna i Sverige ser inte ut att hålla i sig, antalet fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna ökar nu något nationellt.

Tegmark Wisell nämner särskilt Jönköping där det varit en platå och Västerbotten där det varit klustersmitta i Skellefteå. De ligger högre än rikssnittet men hoppas kunna skönja effekterna av de åtgärder som vidtagits. Stockholm och Västra Götaland har också en ökning av antalet fall under vecka 6 efter att ha legat på relativ jämn nivå i några veckor. Skåne har fortsatt en lätt minskning av antalet fall.

Tendenserna regionalt gör att det finns en ökad risk för en tredje våg i Sverige.

– Det finns en stor oro för det. Vi är inte skyddade i befolkningen ännu, säger Karin Tegmark Wisell.

Vaccineffekt

Förhoppningen är också att man kommer kunna se en effekt av vaccinutrullningen. 364 120 personer har fått minst en vaccindos enligt de senaste siffrorna till vaccinationsregistret.

– Vi ser att antalet avlidna har gått ner. Det är förväntat att man bland de mest sårbara grupperna kan skönja en effekt av vaccinationerna, säger Karin Tegmark Wisell

Belastningen på intensivvården är fortsatt hög på grund av pandemin. Av 645 disponibla iva-platser med respirator är 536 belagda och 232 av de patienterna har covid-19.

– Det är en hög andel, över 40 procent av de som vårdas inom intensivvården gör det för covid-19, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall.

Tisdagens coronasiffror

59 nya dödsfall med covid-19 har registrerats sedan i fredags. Därmed uppgår det totala antalet avlidna till 12 487 sedan pandemin startade.

Sammanlagt har 617 869 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Det är alltså en ökning med 9458 nya fall sedan i fredags.

Till och med den 16 februari hade 364 120 personer har fått minst en vaccindos. Av dem är 141 778 personer färdigvaccinerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet