Den brittiska virusvarianten är den överlägset vanligaste mutationen. Foto: TT

Muterat coronavirus upptäckt i 20 av 21 regioner

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på virusmutationerna har trappats upp i Sverige. Nu finns konstaterade fall av muterade coronavirus i 20 av landets 21 regioner, där den brittiska mutationen är överlägset vanligast, visar SVT Nyheters kartläggning.

Risken är mycket stor att virusmutationer fortsätter att spridas i EU – vilket kan resultera i ett ökat antal inlagda på sjukhus och fler dödsfall. Det slår EU:s smittskyddsmyndighet ECDC fast i en ny rapport.

Samtidigt har Sverige utökat bevakningen av vilka virusvarianter som är i omlopp. Det finns nu konstaterade fall av muterat coronavirus i landets alla regioner förutom Gotland.

Coronapandemin

Den överlägset vanligaste mutationen är den så kallade brittiska virusvarianten. Enligt Folkhälsomyndigheten fanns det 423 bekräftade fall förra veckan. Men eftersom endast en begränsad andel av de positiva covidtesterna analyseras vidare ger det ”inte en rättvisande bild av den aktuella förekomsten i landet”, enligt myndigheten.

– Vi vet att den brittiska varianten är kraftfull vad gäller att sprida sig. Vi förväntar oss, precis som man ser i Danmark och i de regioner vi kunnat följa i några veckor, att det fortsatt sker en ökad andel av den brittiska varianten, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten på en presskonferens under tisdagen.

Smittskyddsläkaren: Vi är oroliga

När stickprovskontroller genomfördes i fyra regioner, under första veckan i februari, konstaterades misstänkt brittisk mutation i 9-20 procent av covidfallen i de olika regionerna.

I Gävleborg var 19 procent av alla som testades positivt för covid-19 förra veckan smittade med den brittiska virusmutationen.

– I torsdags låg siffran på 99 smittade i regionen och sent på fredagskvällen fick vi siffror om att det totalt var 160 smittade, säger smittskyddsläkaren Shah Jalal till SVT Gävleborg.

Dessutom har antalet sjukhusinläggningar ökat i regionen.

– Den brittiska virusvarianten är mer smittsam än den vanliga och därför är vi oroliga, säger Shah Jalal.

Oro för sportlov

I stundande sportlovstider finns det en oro på vissa håll att de mer smittsamma virusvarianterna ska få ökad spridning. I Sälenområdet i Dalarna har flera fall av den brittiska mutationen upptäckts och där väntar extra provtagningar under högsäsongen.

– Vi testar mer för den här virusvarianten och de som jobbar i Sälen är på tårna, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i regionen, till SVT Dalarna.

Det här är virusmutationerna

Tre virusvarianter har pekats ut som oroande av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. 

B.1.1.7 (Brittiska)

Rapporterades först av Storbritannien och har nu upptäckts i alla EU-länder som har utbyggd testkapacitet. 

Spridningen bedöms som mycket hög i några EU-länder. Samhällsspridning pågår i många, kanske alla, EU-länder, konstaterar ECDC. 

Flera studier har visat att varianten har ökad möjlighet att sprida sig och leder därmed till högre belastning på sjukvården och fler dödsfall enligt ECDC.

B.1.351 (Sydafrikanska) 

Identifierades först i Sydafrika där den har fått omfattande spridning. Fram tills nyligen har den upptäckts i ett 40-tal länder i världen, däribland Sverige. 

Totalt har omkring 350 fall registrerats i EU, en stor del av dessa återfinns i Österrike och regionen Tyrolen. 

Det är fortfarande oklart om varianten leder till allvarligare sjukdom, men ECDC uttrycker oro för att nu godkända vaccin kanske inte fungerar lika bra på denna form av viruset.

P.1 (Brasilianska) 

Upptäcktes i Japan bland resenärer som kommit från Brasilien. Totalt har omkring 200 fall rapporterats globalt och en stor del av dessa är kopplade till resenärer från Brasilien.

Ännu finns inga kända fall i Sverige. Ännu är det oklart om nuvarande vaccin har full effekt på P.1.

Källa: ECDC Rapid Risk Assessment 2020-02-15

FAKTA: SÅ MUTERAR VIRUS

Virus bär på enzymer som kopierar virusets egna arvsmassa. Enzymerna gör fel ibland och då uppstår mutationer.

De flesta mutationer innebär en nackdel för viruset, och gör att det fungerar sämre. Sådana avkommor dör ut, då de inte leder till nya infektioner.

Om mutationen i stället har en överlevnadsfördel jämfört med andra varianter kommer den att spridas lättare och kan i vissa fall ta över i smittspridningen.

Sars-cov-2 har relativt svårt att mutera jämfört med många andra virus, som till exempel säsongsinfluensan, hiv eller hepatit c.

Det beror på att coronavirusets enzymer har en slags korrekturläsningsförmåga. Om en mutation uppstår försöker enzymet korrigera det. Men ibland slinker det igenom mutationer ändå.

Källa: Matti Sällberg, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet