70 procent på IVA helt ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i landet ökar men ligger fortfarande på en låg nivå, enligt Folkhälsomyndigheten. Även antalet inskrivna inom intensivvården stiger.

– De flesta som skrivs in är antingen ovaccinerade eller har bakomliggande skörhet eller sjukdom, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Enligt Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, har ökningen av smitta i regionerna främst tre förklaringar.

– Det är en kombination av en mer smittsam variant, att det fortfarande finns många ovaccinerade i samhället och till viss del ett ändrat beteende där man har mer kontakt med andra människor, säger Sara Byfors vid en presskonferens.

Coronapandemin

Också testningen för covid-19 har ökat något och Folkhälsomyndigheten uppmanar numera även den med lätta symtom att testa sig – vaccinerade inräknade. Den som har rest utanför Sverige och Norden uppmanas också både testa sig och stanna hemma efter ankomst, vara extra uppmärksam på symtom och hålla nere på sina sociala kontakter.

”Ta den andra dosen”

Myndigheten uppmanar alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det så snart som möjligt.

– Skydda dig själv, skydda andra mot allvarlig sjukdom. Kom också ihåg att ta den andra dosen, det är först då du får ett högt och långvarigt skydd. För att nå så långt vi behöver så behöver fler vaccinera sig. Och det är en förutsättning för att vi ska kunna avveckla de restriktioner som fortsatt finns i samhället, säger Sara Byfors.

– Det är framförallt ovaccinerade som blir smittade.

Nytt läge inom vården

Efter en lång period av minskade coronapatienter inom intensivvården ökar antalet nu något.

– Trenden verkar nu brytas, säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.

Av andelen patienter med covid-19 på iva är 90 procent av de som skrivits in inte fullvaccinerade. Ungefär 70 procent är helt ovaccinerade.

– De allra flesta som skrivs in är antingen ovaccinerade eller har bakomliggande skörhet eller sjukdom, säger Thomas Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet