Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FHM: Oro för nya varianter.

FHM: Coronaspridningen kan öka i höst

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 i Sverige kan komma att öka i höst, enligt nya scenarier som Folkhälsomyndigheten (FHM) tagit fram. Det finns risk för att nya varianter sprids.

– Det är flera varianter som har samlat på sig mutationer som gör att de har en högre förmåga att slinka igenom immunförsvaret, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Scenarierna tar i beaktande eventuella nya och mer smittsamma virusvarianter som har en större förmåga att undgå immunförsvaret. Om spridningen ökar innebär det i förlängningen att behovet av sjukhusvård ökar.

”Eftersom det finns så många osäkerhetsfaktorer kring smittspridningens utveckling är scenarierna mycket svåra att beräkna. Det gäller särskilt egenskaperna hos eventuella nya virusvarianter, vilket påverkar när de skulle kunna ta över och hur snabbt det skulle ske”, säger enhetschefen Lisa Brouwers, i ett pressmeddelande.

FHM presenterar även ett scenario där smittspridningen avtar under hösten.

Scenarierna sträcker sig från den 20 oktober 2022 till 20 januari 2023. FHM framhåller fortfarande att det är viktigt att vaccinationsprogrammet upprätthålls och att man stannar hemma om man har symtom på covid-19.

FHM:s olika scenarier

Scenario 0: Virusvarianten BA.5 antas fortsätta dominera smittspridningen under hela perioden, från 20 oktober till 20 januari.

Scenario 1: Nya virusvarianter med förmåga att undgå människors immunförsvar antas successivt ta över spridningen. De nya virusvarianterna antas dessutom i genomsnitt vara 30 procent mer smittsamma än BA.5.

Scenario 2: Nya varianter som kan undgå människors immunförsvar antas, liksom i scenario 1, successivt ta över spridningen. De nya varianterna antas dessutom i genomsnitt vara 50 procent mer smittsamma än BA.5.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.