Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska den som är över 18 år och inte tillhör en riskgrupp tänka kring en fjärde dos? Foto: SVT/TT

Flera regioner öppnar för fjärde dos vaccin

Publicerad

Flera regioner runtom i landet erbjuder nu personer över 18 år att ta en fjärde dos, däribland Skåne, Västra Götaland, Stockholm, Västerbotten och Uppsala.

– Rekommendationen gäller i första hand de som är 65 år eller äldre eller om man tillhör någon medicinsk riskgrupp. För övriga befolkningen är det viktigt att man tagit sina tre doser, säger Sören Andersson, enhetschef för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten (FHM).

Närmare 70 procent av befolkningen har tagit en tredje dos av covid-19-vaccinet, visar FHM:s statistik. Enligt Sören Andersson (FHM) är det en minskning jämfört med första och andra dosen, men vaccinationsviljan i de primära målgrupperna ligger fortfarande högt.

Vissa riskgrupper rekommenderas i höst att ta en fjärde dos. Nu öppnar flera regioner för att erbjuda en fjärde dos till den breda allmänheten, för personer som är 18 år eller äldre.

Men hur ska man tänka kring en fjärde dos om man inte tillhör en riskgrupp?

– Ju längre ner i åldern man kommer, är frisk i övrigt och man har tagit tre doser – då är risken inte så stor att man blir allvarligt sjuk. Men det kan finnas flera skäl till att man ändå väljer att vaccinera sig, man kanske är orolig, är nära 65 år eller ska resa exempelvis, säger Sören Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.