Anders Tegnell på den myndighetsgemensamma presskonferensen om coronapandemin den 24 februari i år. Foto: Jessica Gow /TT

FHM om Tegnells påstådda WHO-jobb: Det var ett missförstånd

Uppdaterad
Publicerad

Härom veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att Anders Tegnell lämnar uppdraget som statsepidemiolog för att i stället arbeta med vaccinfrågor åt Världshälsoorganisationen (WHO). Nu backar myndigheten.

– Vi trodde att det var klart men det var det inte, säger presschefen Christer Janson till Expressen.

Janson säger att det var ett missförstånd som låg till grund för att myndigheten den 9 mars gick ut med nyheten om Tegnells nya uppdrag.

– Det är en mycket längre process att få det här klart än vad vi trodde. Det var ett missförstånd och vi beklagar detta, säger han till Expressen.

Nyheten fick stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt. Tegnell sade att han såg fram emot uppgiften och att han skulle börja jobbet redan följande måndag, den 14 mars.

– Jag har länge haft ett intresse för internationella frågor och det här var en fråga man inte kunde tacka nej till, sade han till TV4:s Nyheterna.

Men i tisdags avslöjade Svenska Dagbladet att jobbet ännu inte finns.

– Vi har fått ett erbjudande från Sverige som fortfarande är under diskussion, sade talespersonen Fadela Chaib till SvD.

Beskedet från Sverige har skapat förvåning och förvirring inom WHO i Geneve, skriver tidningen.

Folkhälsomyndigheten uppger att det är WHO som har efterfrågat expertstöd och att man efter dialog med regeringskansliet beslutat att utse Tegnell.

Samtidigt uppger socialdepartementet att regeringen inte ”har någon formell roll i detta”, enligt nättidningen The Geneva Observer.

Enligt Folkhälsomyndighetens första besked hade Tegnell utsetts till senior expert i en ny grupp som ska samordna arbetet mellan WHO, FN:s barnfond Unicef och vaccinorganisationen Gavi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.