Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Beslutet om vilka som kommer att erbjudas en tredje dos vaccin kommer i närtid, meddelade Folkhälsomyndigheten. Foto: FolkhälsomyndighetenVisa alla (2)
Visa alla (2)

FHM: Fler kan erbjudas en tredje vaccindos

Publicerad

Folkhälsomyndigheten tittar på frågan om att ytterligare grupper ska få en tredje dos för att förhindra svår sjukdom och död, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Enligt Sara Byfors stiger inte antalet vaccinerade i Sverige lika snabbt som tidigare, vilket är naturligt på grund av den höga vaccinationsnivån.

– Nu är det drygt sju miljoner personer som tagit minst en dos. Man kan se att antalet som tar sin andra dos har en brantare stigning, så där går det snabbare framåt än att nå nya individer, säger Byfors.

Beslut om vilka ytterligare grupper som ska få en tredje dos vaccin beräknas komma i närtid. I dag är det personer med nedsatt immunförsvar som erbjuds en tredje dos.

– Syftet med den vaccinationen är att förhindra svår sjukdom och död. Vi kommer med besked i närtid om vilka, var, när och hur det ska gå till, säger Byfors.

– Det finns signaler från omvärlden som pekar på att man ser ett avklingande skydd från vaccinationen efter en viss tid, särskilt hos dem som är äldre. Det är viktigt att möta upp det med en tredje dos, samtidigt som man måste ha information om det tillkommer biverkningar efter en tredje dos jämfört med efter en andra dos, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet