FHM: ”Fortsatt hög smittspridning i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Europa sjunker men läget inom den svenska hälso- och sjukvården är fortfarande ansträngt.

– Pandemin går in i en ny fas men smittspridning är fortsatt hög, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

I veckan har Sverige återigen öppnat upp och de flesta restriktionerna har upphört. Trots att pandemin nu går in i en ny fas är smittspridningen i samhället hög.

– Det är fortfarande många patienter på sjukhusen och många smittade på särskilt boende och inom hemtjänst, säger Anna Bennet Bark, enhetschef på Socialstyrelsen.

Sammantaget visar statistik att smittspridningen i Europa är på väg ner och en liknande tendens går att se globalt. Att smittan minskar kan bero på att länder nu testar på olika sätt. Enligt Anna Bennet Bark är risken att bli sjuk är fortfarande hög och sjukfrånvaron bland personal inom vård och omsorg i Sverige omfattande.

Svårt att fastställa dödsorsak

För närvarande vårdas 2 043 patienter med covid-19 på sjukhus, en ökning med 40 patienter sedan förra veckan.

Även antal avlidna per vecka med covid -19 har ökat. Om de har avlidit av covid-19 eller med covid-19 är enligt Sara Byfors, biträdade avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, något som först går att fastställa i efterhand.

– Vaccinationstakten måste öka. När smittspridningen är hög så får många sjukdomen och då finns risken att man dels behöver sjukvård och dels att man inte klarar av sjukdomen, säger Sara Byfors. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.