Nu släpps restriktionerna – här är reglerna som fortfarande gäller

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 februari hävs de allra flesta restriktionerna som rått i Sverige under pandemin – stängning klockan 23 på krogen tas bort och deltagartaket slopas. Men vilka restriktioner kvarstår och vad bör man fortsätt tänka på? SVT Nyheter reder ut.

Stanna fortfarande hemma om du har symptom

Har du symptom som kan vara covid-19 ska du fortsatt stanna hemma och undvika kontakt med andra för att inte smitta dem. Rådet om karantän i fem dagar varav två feberfria gäller nu enbart vårdpersonal.

Rådet om att vaccinera sig ligger fortsatt kvar för alla över tolv års ålder.

Det här gäller för ovaccinerade

För personer som inte tagit covidvaccinet gäller det fortfarande att undvika trängsel där många människor samlas. Ovaccinerade som är i riskgrupp eller som har hög ålder löper större risk med att bli sjuka.

Det här gäller för vård- och äldreomsorg

Från och med 9 februari är testning och smittspårning främst till för personer inom hälso- och sjukvården. Hälso-, sjukvårds- och äldreomsorgspersonal samt patienter och vårdtagare ska testas vid symptom på covid-19.

Testar man positivt gäller fem dagar utan nära kontakt med andra, varav två feberfria dagar med klar förbättring.

Hälso- och sjukvården ska fortsatt jobba med att minimera risker för smitta.

Det här gäller för utlandsresa

Den som har symptom ska inte resa, rekommenderar krisinformation.se. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vilka förhållningsregler som gäller i det land man besöker, Sweden abroad listar regler för respektive land på sin hemsida. I EU och i många andra länder gäller covidbevis, E-hälsomyndigheten listar vilka länder som kräver detta.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.