Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Unidad de Microscopía Electrónica del ISCIII/TT

FHM: Vaccin mot apkoppor kan vara på plats nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av apkoppor ökar i Sverige och Venhälsan i Stockholm vädjar nu om ett vaccin.

– Vi hoppas kunna börja använda vaccinet under nästa vecka, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i SVT:s Aktuellt.

Mellan den 19 maj och 6 juli år har 43 fall  av apkoppor bekräftats i Sverige. Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm varnar nu för att smittan ökar bland män som har sex med män. Mottagningen, som vänder sig specifikt till den gruppen, vill nu se ett vaccin mot apkoppor.

Även världshälsoorganisationen WHO ser allvarligt på den senaste tidens snabba smittspridning.  

– Runt om i världen har över 6000 fall registrerats i 58 länder, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO.

Finn Filén, överläkare på Venhälsan vid Södersjukhuset i Stockholm, menar att de som i första hand är i behov av vaccinet är män som har sex med män.

– Det är både personer som har välbehandlad hiv-infektion och personer som tar prepp (förebyggande hiv-behandling), säger han i Aktuellt.

Vaccin snart i Sverige

Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten meddelar att ett vaccin snart kan vara på plats.

– Vi hoppas kunna börja använda vaccinet under nästa vecka.

Men Karin Tegmark Wisell poängterar vikten av att inte rusa in i en vaccinationsandvändning.

– Det är ett vaccin vi behöver få bra koll på. Vi vet inte hur effektivt det är.

Hon tillägger att man fortfarande behöver jobba med klassiska smittförebyggande åtgärder, som att inte exponera andra eller sig själv när man har symptom, och att smittspåra.

– Det är ju en en allmänfarlig sjukdom, säger hon.

Risk för ökad spridning

Venhälsan menar att ett vaccin hade kunnat stoppa smittspridningen.

– Än så länge är det en väldigt väldefinerad grupp, det hade gått att ringa in dem väldigt snabbt. Vi vet precis vilka som har insjuknat och vilken grupp det rör sig om. Det vore fint att kunna vaccinera bort det innan det sprider sig till andra grupper också, säger Finn Filén i Aktuellt.

Tror du att det finns en sådan risk? 

– Jag räknar med att det kommer att ske, men än så länge har vi inte sett det utan det handlar bara om män som har sex med män hittills, säger Finn Filén och fortsätter:

– Det kan bli en sexuellt överförbar sjukdom som vi inte blir av med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.