FHM: Lättnader måste skjutas fram till 3 maj

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen förlänger de rådande pandemirestriktionerna ytterligare några veckor. Nytt datum för lättnader föreslås bli den 3 maj.

– Att göra lättnader i det här läget skulle skicka signaler om att riskerna har minskat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Planen var att kunna lätta på pandemirestriktionerna den 11 april och bland annat införa ett publiktak och låta vissa aktiviteter slippa regeln om maximalt åtta besökare.

I praktiken skulle kanske dessa förändringarna inte ha så stor betydelse, men regeringen bör ändå avvakta, resonerar Anders Tegnell.

– Det skickar ändå signaler om att riskerna har minskat. Enligt vår bedömning är det fel. Vi behöver verkligen ha fortsatt hårt arbete med att begränsa smittan så mycket som möjligt under ett antal veckor framåt.

Allvarligt läge

Smittläget bedöms just nu som så allvarligt att Folkhälsomyndigheten (FHM) under måndagen skickade en hemställan till socialdepartementet. Önskemålet är att regeringen ska avvakta med en rad förändringar i den så kallade begränsningsförordningen.

Det handlar exempelvis om deltagarantal för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som fotbollsmatcher, teaterföreställningar och konserter. Regeringen har föreslagit att det nuvarande publiktaket på åtta personer ska kunna anpassas efter om arrangemanget är inomhus eller utomhus och om det finns anvisade sittplatser eller inte.

FHM föreslog i sitt remissvar i februari att förändringarna skulle träda i kraft den 11 april, om smittläget tillåter det. Men nu backar myndigheten om datumet.

I hemställan begär FHM att flera regleringar blir kvar ytterligare en tid. Enligt TT gäller det bland annat förbudet mot att sälja alkohol på krogen efter klockan 20, maxantal på 500 personer i butiker och gym samt uppmaningen att handla ensam.

Upp till regeringen

Nu görs i stället bedömningen att de kan träda i kraft nästa månadsskifte, närmare bestämt den 3 maj. Men även detta datum är osäkert.

– Det finns en viss förhoppning – om alla verkligen hjälps åt – att vi kan se en topp i mitten av april. Då skulle 3 maj vara ett rimligt datum. Men blir det inte så får vi fundera igen, säger Tegnell.

Det tidigare beskedet om vissa lättnader den 11 april har fått kultur-, nöjes- och idrottsverksamheter att hoppas på att kunna köra i gång igen, även om det skulle bli i liten, smittsäker skala.

Till exempel föreslogs att evenemang inomhus med sittande publik skulle kunna få ha en publik på max 50 personer och utomhusarrangemang högst 100 deltagare. Tanken är att taken sedan stegvis ska höjas när smittläget förbättras.

Det blir nu upp till regeringen att besluta om man ska följa FHM:s uppmaning och skjuta på genomförandet. Regeringen lyssnar dock ofta på sin expertmyndighet.

Liseberg och Grönan

En annan del i förslaget som FHM nu vill att regeringen skjuter på är att Gröna Lund och Liseberg ska omfattas av samma regler som andra nöjesparker. I dag är de i juridisk mening så kallade stadigvarande tivolinöjen och får maximalt släppa in åtta personer. Men från den 11 april skulle de enligt förslaget kunna öppna om varje besökare får 20 kvadratmeter att röra sig på.

Så sent som på måndagen meddelade Gröna Lund att de siktar på att öppna den 1 maj efter att ha varit stängt i mer än ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.