Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Byfors på Folkhälsomyndigheten tror inte att nya restriktioner kommer behövas trots den ökade smittspridningen. Foto: SVT/TT

FHM: Därför ökar smittspridningen av nya varianten

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka. Sjukvård och äldreomsorg vittnar om den värsta sommaren hittills med viruset – tvärt emot prognoser baserade på pandemins inledning då smittan gick ner under sommaren.

Den nya omikronvarianten BA.5 har tagit sommaren med storm och inte ens värmen verkar hejda dess framfart – vaccinering till trots. 

– Det här viruset har muterat till att ta sig förbi immunförsvaret och sprids lättare. Därför kan det även smitta under sommarperioden säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

Samtidigt har det gått en tid sedan tidigare infektion och vaccination för de allra flesta – vilket troligtvis gör att fler blir smittade nu, enligt Byfors. Hon framhåller även att vi har ett bättre grundskydd mot att bli allvarligt sjuka och att allt färre behöver sjukhusvård jämfört med pandemins inledning. 

Inga nya restriktioner i höst 

Trots att de allra flesta inte längre utvecklar en allvarlig sjukdom får man räkna med att man kan drabbas av hög feber och bli relativt sjuk. FHM ser dock ingen anledning till oro för nya restriktioner varken i sommar eller i höst. 

– Vi har en beredskapsplan redo för om en allvarligare variant skulle utvecklas i höst, men det är ett osannolikt scenario, säger hon.  

Rekommenderar påfyllnadsdoser till äldre 

Rekommendationerna är det samma som tidigare. Stanna hemma när du är sjuk, träffa inte äldre när du känner dig krasslig och fortsätt vaccinera dig. Men varför ska man fortsätta vaccinera sig om BA.5 inte ger allvarliga symtom? Enligt Sara Byfors beror det på att även om de allra flesta inte drabbas allvarligt, så finns det alltid undantag. 

– Ju äldre du är, desto högre risk är det. Därför rekommenderar vi påfyllnadsdoser till de över 65 år. Immunförsvaret är sämre när man blir äldre, därför behöver man ta fler doser, förklarar hon. 

Se Sara Byfors förklara varför viruset sprids lättare denna sommar i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.