Foto: TT

FI svarar på frågor om läckta dokument

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen (FI) höll under måndagen en pressträff med anledning av de läckta dokumenten från advokatbyrån Mossack Fonseca. – Vi kände inte till det här alls förrän i går, det är därför vi omedelbart tog kontakt med tillsynsmyndigheten i Luxemburg, säger avdelningschefen Christer Furustedt.

FI har varit i kontakt med både tillsynsmyndigheten i Luxemburg och Nordea. De har fått ett svar från Luxemburg, men exakt vad som står i det har FI inte hunnit ta reda på än.

Den svenska storbanken Nordea erbjuder sina allra mest förmögna kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt.

Panama-dokumenten

– Självklart ser vi allvarligt på de uppgifter som har kommit fram i media, säger Christer Furustedt avdelningschef på FI.

Överraskade

Christer Furustedt, avdelningschef på FI, erkänner att de har blivit lite tagna på sängen.

– Vi kände inte till det här alls förrän i går, det är därför vi omedelbart tog kontakt med tillsynsmyndigheten i Luxemburg. Dels för att se om de känner till det här sedan tidigare, dels för att se vilken ytterligare information vi behöver ta in för att kunna följa upp det här, säger han.

Han menar att FI i vanliga fall inte har dålig koll över vad som sker.

– Problemet i dessa sammanhang är ofta att om någon aktivt försöker kringgå ett regelverk är det ofta väldigt svårt att hitta de transaktionerna. Vi måste förstå hur det har gått till, vem som har gjort vad och varför.

Svarar på frågor

FI vill vara tillgängliga för frågor, menar Victoria Ericsson, pressekreterare på myndigheten.

– Det kommer en del frågor till oss när det gäller Nordeas roll i detta och hur vi ser på det, säger hon.

Enligt Dagens Nyheter tänker Skatteverket begära ut information om vilka svenskar som finns i dokumenten för att utreda om de har fifflat undan skatt.

– Vi kommer att begära att få ta del av uppgifterna så fort som möjligt för att bilda oss en egen uppfattning, så får man se hur många personer som kan bli aktuella för granskning, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, till dn.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet