SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

SVT Nyheters ansvariga utgivare: ”Fina nomineringar till våra granskare”

Publicerad

Föreningen Grävande journalister har åtta guldspadar som ska fördelas till de bästa grävjobben i landet under 2019. SVT:s Riksnyheter har medarbetare nominerade i tre olika team.

Riksnyheterna på SVT har det senaste året höjt ambitionsnivån för granskande journalistik. Vi har mycket fina samarbeten med våra systerredaktioner Uppdrag granskning och Dokument inifrån som ger värdefullt material till våra nyhetssändningar och till SVT.se. Men vi har velat ta en kompletterande position i grävandet med snabbfotade granskningar mitt i nyhetsfåran.

”Satt samman ett grävnav”

Med stöd av grävnestorn Nils Hanson, som under många år lett Uppdrag granskning, har vi satt samman ett grävnav och tagit fram riktlinjer för att säkra en hög nivå på metodarbete och redaktionell leverans.

Ett av de allra första jobben som grävnavet producerade synade klimatpåverkan av de stora kryssningsfartygen som ligger vid kaj mitt i Stockholm och som har motorerna i gång timme efter timme.

Svart rök väller ut från fartygens skorstenar, samtidigt som det paradoxalt nog är förbjudet för parkerade bilar att stå på tomgång längre än en minut.

Det här avslöjandet, signerat Oskar Jönsson, Stefan Jansson och Linnea Carlén, tävlar nu om en av de åtråvärda guldspadarna.

”Den granskande och självständiga journalistiken står stark”

Marja Grill och Carolina Jemsby har synat hur barn far illa när socialtjänsten inte klarar av sitt uppdrag, en viktig granskning som gav röst åt dem som ingen röst har. Även detta gräv tävlar om en av de eftertraktade guldspadarna.

Våra skickliga datajournalistser Linda Larsson Kakuli, Linnéa Heppling, Fredrik Edgren, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist är nominerade för det tunga Swedbankavslöjandet – tillsammans med kollegorna från Uppdrag Granskning Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö och Per Agerman. Här finns allt material samlat.

Det är ett stenhårt startfält med inte mindre än 31 tunga gräv som konkurrerar. Det är gott att se att den granskande och självständiga journalistiken står stark i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet