Illustrationsbild. Foto: Marcus Ericsson/FREDRIK SANDBERG / TT

Finansbedragare luras två gånger

Publicerad

Det har blivit allt vanligare att internationella kriminella nätverk lurar människor som redan blivit lurade i investeringsbedrägerier, kan SVT avslöja.

Bedragarna lovar dem rädda tillbaka förlorade pengar.

SVT har tidigare rapporterat om hur investeringsbedrägerianmälningarna ökar lavinartat. Nu kan SVT avslöja en ny variant som ökar snabbt. Det handlar om bedragare som lurar sina offer två gånger.

Utav förra årets drygt 1 600 anmälningar blev cirka 250 personer kontaktade ytterligare en gång av misstänkta bedragare.

SVT har granskat företagen som fick pensionären Tomas Holmqvist att totalt förlora över en miljon kronor kronor genom att bland annat lova honom rädda förlorade pengar. Ett av bolagen presenterar sig under varumärket Aspen Holding.

De har en hemsida som fortfarande verkar aktiv. Bland annat tyska, polska och slovakiska finansinspektionerna har gått ut med pressmeddelanden och varnat för bolaget. Trots detta verkar verksamheten fortsätta.

Registrerat i skatteparadis

Bolaget bakom, Next Trade Ltd, var enligt tyska finansinspektionen 2019 registrerat på ön Vanuatu som finns med på EU:s lista med 12 skatteparadis som bidrar till skatteflykt och inte samarbetar med internationella myndigheter.

Betalningarna till Aspen Holding har skett via ett bolag i Sofia i Bulgarien. De telefonnummer som finns på hemsidan går till Ryssland och Malaysia och där finns enbart telefonsvarare med samma gitarrmusik.

Enligt Litauens centralbank är varumärket och bolaget bakom kopplat till ett 15-tal olika finanssajter, flera av dem med liknande namn.

På en av sajterna finns en investerare med som referens. Men när vi bildsöker hans porträttfotografi hittar vi exakt samma bild i en bildbank för gratis bilder. Där heter mannen något helt annat.

Bolaget polisanmäldes

Tomas Holmqvist försökte få tillbaka sina pengar en andra gång. Han hittade ytterligare ett bolag på nätet. De lovade återta hans pengar. Bolagets hemsida är i dag nedsläckt och brittiska finansmyndigheten har tidigare varnat för dem.

Tomas Holmqvist polisanmälde bolagen men han berättar att han i somras fick veta att svenska polisen lagt ned utredningen. Nyligen fick han höra från brittiska utredare att även de lagt sin utredning.

SVT har sökt företrädare för Aspen Holding och det andra bolaget utan resultat.

Hittills i år har antalet bedrägerianmälningar varit något lägre än ifjol, cirka 108 per månad. Enligt polisens nationella bedrägericenter är den genomsnittliga förlusten för anmälarna cirka 350 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer