Thomas Holmqvist blev dubbellurad. Foto: SVT

”Min bror undrar hur jag kunde vara så dum”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionären Tomas Holmqvist trodde han gjorde lysande investeringar i guld, olja och palladium.

Men bakom det internationella finansföretaget döljer sig sannolikt ett omfattande brottsnätverk. Sedan blev han lurad igen när han försökte få tillbaka sina pengar. Totalt försvann över en miljon kronor.

– Det var grov social manipulation, säger Tomas Holmqvist.

Det hela började för ett år sedan när Tomas Holmqvist tröttnade på bankens låga räntor. Hans besparingar efter ett långt arbetsliv som parkvaktmästare i Örebro gav ingen större avkastning.

På nätet hittade han ett företag som såg professionellt ut. Aspen Holding var enligt sajten registrerat i London och på hemsidan fanns flera utbildningskurser och videos.

– Det föreföll väldigt seriöst. Jag fick kontakt med en kvinna i telefon. Det kändes som en människa som brydde sig om mig. Hon berömde min engelska, hon frågade hur gammal jag var, nej, nej, så gammal är du inte, sade hon, jag växte i stolen, säger Tomas Holmqvist.

Blev av med pengarna

En dag ringde kvinnan och berättade att någon hade stulit hans pengar från kontot. Han blev bedrövad. Efter en vecka kom ett mail. Där skrev kvinnan att hon hade goda nyheter: ”Vår avdelning har tyckt synd om dig. Vi har spårat tjuvarna – du har fått tillbaka alla pengar”.

– De köpte mitt självförtroende. Jag tyckte ännu bättre om dem, säger Tomas. Han började sätta in allt större belopp. På skärmen såg det ut som investeringarna gick som lysande.

När han till slut ville ta ut en del av pengarna uppstod problem. Efter en tid insåg han att han blivit lurad.

Thomas Holmqvist blev desperat. En dag kom han i kontakt med ett annat investeringsbolag med avancerad finanshemsida och en person som kallade sig Christian Owen.

– Han sa att ”De där känner vi till, de är skurkar och banditer och de har lurat dig på alla pengar. Men vi hjälper dig”, berättar Tomas Holmqvist. Dock krävdes en viss avgift. Owen lyckades även få Tomas att investera pengar. Men mönstret upprepades. När Tomas ville ta ut pengar blev det svårt. Till slut fick han inte tag på Mr. Owen.

Var förskott på mammans arv

Thomas Holmqvist förlorade över en miljon kronor. Pengar som delvis var ett förskott på mammans arv. Han säger att han klarar sig på sin pension. Och han hoppas att hans berättelse kan varna andra.

– De sista pengarna fick jag av min mor. Min bror säger att hur kan du vara så dum, är du inte klok som gör så. Men alla kan råka ut för det här.

SVT har sökt bolaget Aspen Holding och Christian Owen utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.