Datorattackerna mot banker har ökat. Foto: TT

Finansinspektionen varnar: ”Datorattacker mot bankerna ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen varnar i en ny rapport för att datorattacker mot bankerna ökat, och att de är ett riktigt hot mot samhället och bankerna. Två av bankerna som drabbats är Nordea och Swedbank, visar SVT Nyheters sammanställning.

I Finansinspektionens tillsynsrapport som släpps i morgon varnar myndigheten för att datorattackerna mot de svenska bankerna har ökat under förra året. Brottsligheten har också blivit mer avancerad.

– De använder sig av mer sofistikerade metoder vilket gör att angreppen blir allvarliga. Det ställer också större krav på de som blir utsatta för attackerna att hela tiden ligga i framkant och kontinuerligt arbeta med att hantera dessa risker, säger Mattias Olander som är avdelningschef på Finansinspektionen.

it-attacker mot banker

Försökte förskingra 5,7 miljoner

Vad säger då bankerna? SVT Nyheter har frågat storbankerna om de utsatts för hackerattacker, och Sveriges största bank Nordea vill inte kommentera med hänvisning till säkerheten. Men banken har utsatts för datorintrång. I april 2013 hölls en rättegång i Nacka tingsrätt där en känd hackare åtalades för att ha brutit sin in i Nordeas stordator och hämtat stora mängder av information samt försökt föra 5,7 miljoner kronor till olika konton.

Åklagaren ansåg att det handlade om ett avancerat dataintrång och att det var av särskilt farlig art då det påverkat allmänhetens förtroende för betalningssystemet.

SEB skriver att banken har utsatts för överbelastningsattacker men att de inte påverkat verksamheten, och Handelsbanken säger sig inte ha utsatts för några datorattacker.

Ett allt större problem

Swedbank medger att man haft datorintrång de senaste två åren. Det rör sig i flera fall om omfattande, global organiserad brottslighet med betydande resurser, skriver banken i ett mail till SVT Nyheter. Banken vill inte uttala sig om hur många kunder som drabbats och vilka kostnader som banken har haft.

”Omfattningen av detta är något mellan oss och respektive kund. Vi försöker så långt det är möjligt hålla våra kunder skadeslösa om de utsätts för ett bedrägeri”, skriver Swedbank i ett mail till SVT Nyheter.

Finansinspektionen anser att datorbrottsligheten blivit ett allt större problem som måste tas på allvar och föreslår därför en rad åtgärder:

– Det handlar om att involvera ledning och styrelse i frågorna, så att det blir rätt prioriteringar hela vägen uppifrån och ner. För det finns angripare som har stora resurser bakom sig. Så det här är ett riktigt hot som finns mot samhället i stort men även då förstås mot bankerna, säger Mattias Olander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet