Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Finansmarknadsministern kallar till krismöte om ekonomiska läget

Uppdaterad
Publicerad

Bankoron sprider sig i USA och Europa.

Nu kallar finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till ett extrainsatt möte med Finansiella stabilitetsrådet.

Företrädare för regeringen, Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden kommer att delta på mötet under tisdagen, skriver regeringen på sin hemsida. Enligt pressmeddelandet ska parterna diskutera ”riskbilden och stabilitetsläget mot bakgrund av den senaste tidens händelser på bankmarknaderna i USA och Europa”.

För drygt en vecka sedan krashade tre amerikanska banker på bara några dagar, och på söndagen räddades den krisande schweiziska storbanken Credit Suisse när Schweiz största bank UBS köpte upp konkurrenten för nära 34 miljarder svenska kronor.

”Utbyta erfarenheter”

Finansiella stabilitetsrådet ska samlas i syfte att ”gemensamt utbyta erfarenheter utifrån dessa händelser”.

”Efter mötet kommer finansmarknadsminister Niklas Wykman informera Finansutskottet om den aktuella situationen på de finansiella marknaderna”, står det i pressmeddelandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bankerna Signature, Silvergate och Silicon valley gick under samtidigt. Vad hände under de dramatiska dygnen? Foto: SVT/montage

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.