Finansminister Anders Borg: ”Tvätten är min sämsta gren”

Uppdaterad
Publicerad

I en öppenhjärtig intervju där ord som ”marginaleffekt” och ”strukturreformprogram” är strikt förbjudna möter Rapports reportrar Kicki Ahlm och Kiki Bek finansminister Anders Borg i ett samtal om bland annat feminism.

-Får jag inte använda marginaleffekt, utbrister Anders Borg direkt och brister ut i skratt. Han lovar att göra sitt bästa.

Samtalet leds in på feminism.

Moderate finansministern Anders Borg kallar sig feminist, men själv tar han aldrig hand om tvätten hemma, berättar han.

-Tvätten är min sämsta gren. Jag har försökt, men jag tycker det är svårt. Jag vet inte om män kanske vill göra något som syns direkt. Det är lättare att bädda sängarna eller laga mat till barnen.

Vad gör dig till feminist?

-Jag har haft ett långt intresse av jämställdhetsfrågor. Jag satt till exempel i Bengt Westerbergs jämställdhetsdelegation på 90-talet, men då kallade jag mig inte feminist. Sedan fick jag tjejer och då märker man det här tydligare. Det finns stora inkomstskillnader kvar, det finns stora förmögenhetsskillnader kvar, det finns skillnader i maktpositioner. Det ska vi naturligtvis motverka.

Men vart tog jämställdheten i budgeten vägen? Fastighetsskatten och förmögenhetsskatten avskaffas och det ger män mer i plånboken än kvinnor.

-Jag tycker att det viktigaste vi gör för jämställdheten är att vi gör jobbavdrag och lägger förslag som gör att fler människor kommer i arbete. Sedan kan man inte blunda för att politik i bland måste ge beslut som man själv inte tycker är de lättaste. Det går inte att komma ifrån att förmögenhetsskatten är ett jätteviktigt tillväxtproblem.

Anders Borg säger att han är övertygad om att fördelningen är riktig. Han säger också att han tror på väsentligt fler kvinnliga företagare med de skattesänkningar och reformer som nu genomförs.

Har du varit arbetslös någon gång?

-Nej. När jag första gången började leta jobb cyklade jag runt bland alla hotell i Norrköping och på tredje hotellet fick jag jobb som städare. Sedan har jag alltid jobbat. Jag har städat, diskat, varit nattportier, serverat mat, jag har gjort allt man kan i den typen av bransch.

Hur gick det för dig i gymnasiet? Finansministern hade ett tag en etta i matematik.

-Jag hade en del frånvaro under gymnasiet och den hamnade rätt mycket på tyska och matte. Det var två ämnen som jag inte kände att jag skulle använda så mycket i livet. För mig passade det att läsa in gymnasiet på ett år i komvux.

Och när intervjun är slut har Anders Borg faktiskt lyckats undvika orden ”marginaleffekt” och ”strukturreformprogram”, men han lyckades klämma in ett ”strukturomvandling”.

Reportrar: Kicki Ahlm, Kiki Bek

Fotograf och redigerare: Linda Hörnqvist

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.