Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) Foto: Johan Jeppsson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen vill sänka skatten för 7,5 miljoner svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Sänkt skatt för 7,5 miljoner svenskar.

Med tre förslag vill regeringen genomföra skattesänkningar på över 10 miljarder kronor.

– Det kommer bli mer pengar i plånboken för vanligt folk, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringens förslag handlar om tre skattesänkningar för sammanlagt 10,5 miljarder kronor. Enligt finansministern riktar sig sänkningarna specifikt mot låg- och medelinkomsttagare.

– Det kommer bli mer pengar i plånboken för vanligt folk. Det gäller att fortsätta stimulera ekonomin, och inte göra samma misstag som under finanskrisen, säger Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP).

Sänkt skatt för de flesta löntagare

Ett av förslagen handlar om en ytterligare skatteminskning motsvarande 1 320 kronor. Tillsammans med den skattereduktion som infördes 1 januari skulle det handla om totalt 2 820 kronor i sänkt skatt för de flesta löntagare under 2022.

Regeringen föreslår också sänkt skatt för personer med sjuk- och aktivitetsersättning, som i dag betalar mer i skatt jämfört med en som jobbar.

– Det här är personer som kan leva i stor ekonomisk utsatthet, och nu är det dags att ta bort den skatteklyftan, säger Åsa Lindhagen.

Sänkt avgift för a-kassa

Det tredje förslaget handlar om en skattelättnad för avgiften till a-kassan på 25 procent. För de flesta medlemmar skulle det innebära en sänkning på omkring 400 kronor per år.

– Det ligger i samhällets intresse att uppmuntra fler till att vara med i en arbetslöshetskassa, säger Magdalena Andersson.

Förslagen kommer att finnas med i regeringens budgetförslag för 2022, som presenteras den 20 september.

Förra veckan meddelade Magdalena Andersson att regeringen vill satsa 74 miljarder kronor på reformer och investeringar i den kommande budgeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.