Finansminister Magdalena Andersson (S) håller regeringens pressbriefing på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansministern om svensk ekonomi efter rekordlågt BNP

Uppdaterad
Publicerad

Coronaeffekterna på svensk ekonomi har resulterat i ett historiskt BNP-ras, där tillväxten är den sämsta sedan 1980. Finansminister Magdalena Andersson (S) ser framförallt en sämre utveckling på arbetsmarknaden.

– Det råder stor ekonomisk osäkerhet framöver, säger hon.

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, har fallit kraftigt i andra kvartalet till följd av virusets inverkan. En nedgång på 8,6 procent, enligt SCB:s senaste värdeindikator som släpptes under onsdagen.

– Det är effekterna på kort sikt vi nu ser. Vi ser kraftiga fall i både USA och Tyskland, där nedgången är den största sedan efterkrigstiden, säger Magdalena Andersson (S).

”Nedgången i BNP är den största för ett enskilt kvartal perioden 1980 och framåt”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

”Stor osäkerhet”

Andra kvartalet beskrivs dock som en något bättre utveckling jämfört med andra länder. Sverige befinner sig samtidigt i en återhämtningsfas – med en stor ekonomisk osäkerhet framöver.

– Det råder stor osäkerhet kring hur virusutvecklingen kommer att se ut kommande tiden och hur den påverkar olika ekonomier. Framförallt har vi en bekymmersam utveckling på arbetsmarknaden, säger Andersson (S).

Arbetslösheten uppgick till 9,3 procent i juni – och fortsätter att öka. Och risken är att botten ännu inte nåtts, enligt finansministern.

– Sysselsättningsgraden fortsätter också att falla. Den hade blivit större om vi inte hade haft korttidspermitteringar, säger hon.

I återhämtningsfas

Samtidigt beskrivs en del ljuspunkter sedan ekonomiska coronakrisen inleddes. Det handlar bland annat om färre konkurser, ökad försäljning i detaljhandeln och ökad import och export samt högre aktivitet inom industrin.

– Vi befinner oss i en återhämtningsfas med fortsatt stor osäkerhet, och om vi drabbas av ytterligare virusvågar kan ekonomiska läget förändras.

”Behövs reformer”

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson, Elisabeth Svantesson, säger att svensk ekonomi kommer att präglas av coronakrisen många år framöver och vill därför ser mer kraftfulla reformer.

– Det som bekymrar mig mest är arbetslöshet som vi riskerar att se åren framöver, vi gick in i den här krisen med sämre förutsättningar än många andra länder – trots högkonjuktur. Här behövs reformer för att människor ska komma in på arbetsmarknaden, säger Svantesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.