Harry Flam är professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, och tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet. Till höger, finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Professorn: ”Sverige kan klara sig bättre än resten av EU”

Publicerad

Minus 71,4 miljarder kronor. Det blev saldot i statens budget under första halvåret 2020, visar siffror från Ekonomistyrningsverket. En väntad men negativ utveckling, menar Harry Flam, professor och tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet.– Sveriges offentliga skuld kommer att öka, säger han till SVT Nyheter.

Ekonomistyrningsverket gör löpande prognoser och analyser av statens ekonomi, och deras nya siffror visar hela den offentliga sektorns underskott för första halvan av 2020: över 71 miljarder kronor. Jämfört med motsvarande period i fjol försämrades saldot i statens budget med 170 miljarder kronor.

Harry Flam anser att det här är helt i linje med prognoserna.

– Jag blev inte överraskad, säger han och fortsätter:

– Det innebär att hela den offentliga sektorns underskott 2020 beräknas uppgå till drygt 300 miljarder kronor.

ESV konstaterade i ett pressmeddelande att ”coronapandemin medförde lägre inkomster och högre utgifter i statens budget”. Flam instämmer.

– Hade vi inte haft en pandemi skulle vi förmodligen ha sett en minskad skuld från 35 till 34 procent av BNP, säger han.

Värre i resten av EU

Hela den offentliga sektorn består av staten, kommunerna och pensionssystemet. Men trots underskottet säger Flam att Sverige ligger på en bättre nivå än de flesta andra länder i EU:

– Förmodligen klarar sig Sveriges offentliga finanser bättre, med några få undantag. Vår offentliga skuld kommer ligga på 45 procent av BNP i slutet av 2020, men i resten av EU kommer skulden i genomsnitt ligga på över 100 procent.

Det är främst Italien, Grekland, Belgien, Spanien och Frankrike som har ett mycket större underskott än Sverige. I Norden är det dock inte så stor skillnad – trots de vitt skilda strategierna under pandemin.

– Det ser ungefär likadant ut i de nordiska länderna, men vi har lite olika skuldkvot, alltså skuld i förhållande till BNP, säger Flam.

Kommer inte ikapp 2019

Hur kommer det då se ut 2021? Det är svårt att säga redan nu, enligt Flam.

– De flesta spår att BNP kommer öka, eftersom det minskar i år. Det behövs inte så mycket för att BNP ska öka nästa år, om folk återgår till sina jobb och konsumerar som vanligt kommer ekonomin att återgå till vanligt läge.

Men ett eventuellt ökat BNP för 2021 kommer troligen att ändå vara lägre än 2019 års nivåer.

– Förmodligen återhämtar vi inte BNP-tappet till 2021, säger Harry Flam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.