Finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff i Rosenbad. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Förslag om sänkta skatter på remiss

Publicerad

Finansdepartementet skickar ut fyra förslag på skattesänkningar inför höstens budgetförhandlingar. Förslagen handlar om skattereduktioner för förvärvsinkomster, sänkt pensionärsskatt, sänkt statlig inkomstskatt och en förlängning av den så kallade expertskatten.

– Det är för att ha handlingsfrihet inför budgetdiskussionerna i höst. Vi har till exempel genomfört en del gröna skattehöjningar – miljö- och klimatskatter. Det är en del av den gröna skatteväxlingen och där ska vi betala tillbaka en del till svenska folket. Det är en del av det här, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Skattesänkningarna följer på januariavtalet, regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna.

”Skattesänkningar finns med i januariavtalet”

Hur stort utrymme som finns för de olika skattesänkningarna är något som ska diskuteras i höstens förhandlingar, enligt finansministern.

– Skattesänkningar är något som finns med i januariavtalet och det är kommer vi naturligtvis att leva upp till. Sen får vi se hur exakt hur det kommer att utformas i höstens budget, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.