Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi stöttar men kan inte kompensera för allt” – finansminister Elisabeth Svantesson (M) om läget för svensk ekonomi. Foto: SVT

Finansministern om läget: ”Inflationen måste ner”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen måste komma ner. Det säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en pressträff på onsdagen där hon beskriver det ekonomiska läget.

Under tisdagen kom nya siffror från SCB som visar att BNP krympte med 0,9 procent i fjärde kvartalet, vilket var väntat enligt Svantesson. Men fokuset för regeringen är att bekämpa inflationen.

– Inflationen är löntagarens, men också pensionärens, värsta fiende.

Hon pekar på vissa ljusglimtar, som att energipriserna har sjunkit under de senaste månaderna och arbetsmarknaden ännu inte har försämrats alltför mycket.

– Trots detta ger inflationen inte med sig, säger hon och beskriver att kärninflationen (inflationen med energipriser bortrensade) steg i januari.

”Ska inte elda på inflationsbrasan”

Regeringen har fått kritik för att inte stötta hushållen tillräckligt i det svåra ekonomiska läget. Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg skriver på Facebook att det är dags att agera.

Men Svantesson står fast vid att den senaste budgeten som lades var väl avvägd och betonar hennes syn att man inte ska elda på inflationsbrasan.

– Staten kommer inte kunna kompensera för allt.

Samtidigt lyfter hon att regeringen faktiskt har infört vissa åtgärder, såsom elstöd och sänkt drivmedelsskatt.

När inflationen är tillräckligt låg för att regeringen ska kunna gasa på igen vill Svantesson inte svara på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör finansminister Elisabeth Svantesson om vad regeringen kommer att göra för att stötta hushållen i lågkonjunkturen.

Förhandla med banken

Tidigare under onsdagsmorgonen medverkade Svantesson i Morgonstudion där hon uppmuntrade till att öka trycket och konkurrensen där ute genom att välja billigare butiker och att förhandla med sin bank.

– Mycket av inflationen beror ju på energipriserna, men ibland undrar man om en del faktiskt passar på att höja priserna.

Se hela sändningen med finansministern om det ekonomiska läget på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.