Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magdalena Andersson (S): ”Ser ökande klyftor i hela västvärlden”

Finansministern: ”Ser ökande klyftor i hela Västvärlden”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har under 2000-talet fått en högre ekonomiskt standard, samtidigt har inkomstskillnaderna i samhället blivit större.
– Jag hade gärna velat göra mer, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i Aktuellt och riktar samtidigt kritik mot de borgerliga partierna.

Sverige tillhör de EU-länder där inkomstskillnaderna ökat mest på senare år (även om skillnaden internationellt sett fortfarande är låg).

I januariavtalet står det att Socialdemokraterna vill utjämna de växande ekonomiska klyftorna. Magdalena Andersson (S) menar att man redan i år kommer att kunna märka skillnad.

– I höst så kommer vi att göra det bättre för de pensionärer som har det sämst ställt. Vi vill även införa en skatt på finansbranschen på de stora bankerna – de kan bidra mer. Sen finns förslaget gällande att de allra högsta kapitalinkomsterna ska betala mer i skatt, säger hon.

Om ni får sitta kvar hela mandatperioden – har då inkomstklyftorna ökat eller minskat?

– Det beror på om man för en ekonomisk politik för att minska klyftorna eller inte. När vi haft socialdemokratiskt ledda regeringar har vi kunnat driva politik som minskat klyftorna. När vi däremot har haft borgerliga regeringar har det ökat, säger Magdalena Andersson.

Om du lagt fram så bra budgetar – då borde väl inkomstklyftorna ha minskat?

– Den politiken som vi har genomfört den har haft en väldigt tydlig och bra fördelningsprofil för att minska klyftorna. Samtidigt finns det en underliggande utveckling som driver mot ökade klyftor. Jag hade gärna velat göra mer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer