Finlands tidigare statsminister tror på Nato-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Även om det inte händer under de närmsta veckorna är Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb övertygad om att ”tåget har lämnat stationen” och att en finsk Nato-ansökan kan skickas in i närtid.

– Det är frågan om månader innan ansökan skickas in, säger Stubb, som anser att det vore allra bäst om Sverige hänger på.

Alexander Stubb var tidigare partiledare för Samlingspartiet och statsminister i Finland. Numera är han professor och enhetschef vid Europauniversitetet i Florens och vice ordförande för Europeiska investeringsbanken. Han ser dystert på utvecklingen i Ukraina och Europa och ser just nu inte ett slut på kriget.

– Jag tror att största delen av oss känner en rationell rädsla för Ryssland. Vi förstår att vi kommer att vara i den här situationen länge, säger han i SVT:s Morgonstudion special.

Stubb tror att det är skälet till att Finland och Sverige just nu håller möten kring säkerhetsläget och Nato-frågan – även om inget av länderna ser ut att ansöka om medlemskap den närmsta tiden. Så sent som innan helgen sa statsminister Magdalena Andersson (S) att hon står fast vid sitt uttalande om att en svensk ansökan skulle destablilisera säkerhetsläget i Europa ytterligare.

Men Alexander Stubb anser att stigen i det långa loppet är ”helt klar”, åtminstone för Finlands del.

– Det finns helt enkelt ingen annan möjlighet än att ett land som Finland går med i Nato, säger han.

– Det är inte fråga om dagar, veckor eller år utan det är fråga om månader innan ansökan skickas in, och det är bra.

Han hoppas personligen att Sverige vid något skede följer efter, även om han anser att det bästa vore om en ansökan skickades in samtidigt.

Måste det gå så fort? Och finns det inga invändningar? Hör Stubb utveckla sitt resonemang i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.