Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns förmodligen ingen svartlåda att bärga ur havet”, säger flygjournalisten Jan Ohlsson – Genrebild på ett flygplan i modellen Cessna 551. Foto: SVT/TT

Flygjournalisten: ”Finns förmodligen ingen svart låda att bärga”

Uppdaterad
Publicerad

Privatflygplanet som störtade i Östersjön under söndagen uppges ha drabbats av ett kabintryckfall – vilket kan skapa en slags insomningseffekt hos pilot och passagerare.

– Det märkliga i situationen är att man rapporterar om det här i stället för att åtgärda det, säger flygjournalisten Jan Ohlsson i Morgonstudion.

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade söndagens flygkrasch. Planet, som uppges vara av modellen Cessna 551, var på väg från Jerez i Spanien till Köln i Tyskland när något gick snett. Strax efter starten ska piloten ha meddelat att man drabbats av tryckproblem i kabinen.

– Då har man en situation där pilot och passagerare drabbas av en slags insomningseffekt. Man tappar omdömet och man får svårt att veta vad man gör, säger Jan Ohlsson.

Små jetplan har en marschhöjd på omkring 10 000 meter – en eventuell lösning på problemet hade kunnat vara att gå ner på lägre höjd där luften går att andas, enligt Ohlsson.

– Den gängse proceduren borde ha varit att dyka tills man kommer till en acceptabel nivå, vilket skulle vara runt 2 000 meter. Här har man använt sig av autopiloten på relativt hög höjd.

Ej krav på svart låda

Att ta reda på exakt vad som inträffat kan komma att bli svårt. Mycket hänger på om flygplanet kan bärgas eller inte, enligt Jan Ohlsson. Jetflyg av den aktuella modellen har inget krav på sig att bära en färdskrivare, även kallad svart låda.

– Förmodligen finns det ingen svart låda i det här fallet.

En tänkbar orsak till haveriet är att man inte återställt kabintrycket efter en reparation eller att en skada uppkommit vid något tillfälle, resonerar han.

Inte Sverige som utreder

Det är ännu inte bestämt vilket land som får huvudansvar för haveriutredningen. Enligt Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission, försvann planet inte på svenskt territorium.

– Som det ser ut för oss på Statens haverikommission just nu är det här ingenting som vi får huvudansvar för, även om vi blir involverade eller erbjuder vårt stöd, säger han till TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när den svenska räddningsinsatsen larmar om planet som störtade i Östersjön: ”This is Sweden rescue”. Foto: Flightradar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.