Förklaringen till aspluddet kan vara förra sommarens extremvärme, enligt biologen Didrik Vanhoenacker vid Naturhistoriska riksmuseet. Foto: SVT

Fjolårets extremhetta kan förklara luddläget

Publicerad

Luddiga aspfrön täcker marken i stora delar av Sverige och har beskrivits som ”sommarsnö”. Förklaringen kan vara förra sommarens extremvärme, enligt biologen Didrik Vanhoenacker vid Naturhistoriska riksmuseet.

Förra årets sommar blev ovanligt varm och solig i hela landet – i delar av landet den varmaste som någonsin uppmätts, enligt SMHI.

Extremvärmen i fjol kan också förklara årets ymniga ”sommarsnö”, alltså de luddiga aspfrön som lagt sig som ett täcke över delar av landet och som väckt stor uppmärksamhet.

– Antagligen så beror det på att det var en väldigt varm sommar förra året. Aspen verkar mer benägen att anlägga många blomknoppar under varma somrar, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, i SVT:s morgonstudio.

Varma sommar en signal

Knopparna bildas nämligen året innan de blommar, och det varma vädret kan ha fungerat som en signal för träden att sätta igång produktionen.

I april blommar aspen med hon- och hanträd, och i slutet på maj öppnas frökapslarna för att sprida de av ludd omgivna fröna.

– Luddet är för att de ska kunna spridas med vinden, förklarar Didrik Vanhoenacker.

Lokala skillnader

Om det blir många fler aspar i Sverige efter årets fröfest återstår att se, men det är särskilt sannolikt på platser där det också brinner. Aspens frön har svårt att få fäste och gro, men har det lättare om ytskiktet och dess växtlighet bränts.

Lokalt kan det variera också – i Svealand och Göteland verkar det ha blivit mycket aspfrön, enligt Didrik Vanhoenacker, medan det inte kommit lika mycket rapporter från Norrland.

– Där kan man förvänta sig att frön kommer lite senare, säger han.

– Jag är inte säker på att det kommer frön där, så det får tittare ringa in och rapportera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.