Aspluddet som cirkulerar i luften ökar risken för bränder. Foto: SVT

Ovanligt många gräsbränder – beror på aspluddet

Uppdaterad
Publicerad

Det vita luddet som cirkulerat i luften de senaste dagarna har ökat risken för gräsbränder. Det senaste dygnet har det varit ovanligt många gräsbränder både i Uppsala och i Stockholms län.

– Under tisdagen hade vi 140 gräsbränder bara i Uppsala och Stockholms län, säger Erik Elvermark, brandmästare Stortstockholms räddningscentral.

Uppsala brandförsvar gick strax före lunchtid på onsdagen ut med ett meddelande till samtliga enheter om den ökade risken för bränder kopplat till det vita luddet.

– Det är väldigt mycket aspludd och torrt i gräset. De här två samverkar väldigt mycket och ökar just nu risken för gräsbränder. Det känns obehagligt, i och med att det även blåser just nu, säger Erik Elvermark.

”Luddet verkar lättantändligt”

Nu går räddningstjänsten ut och varnar för den ökade risken och uppmanar folk att vara försiktig i skog och mark.

– Det verkar som att luddet är väldigt lättantändligt, det är jättetorrt och flyger runt. Det är klart att vi kan inte bekräfta att det är luddet, men vi går ut med en allmän varning om att man ska vara försiktig nu på grund av det, säger Erik Elvermark, brandmästare Storstockholms räddningscentral.

– Man behöver vara försiktig med alla former av öppen låga utomhus, som fimpar och grillning, säger Björn Westerdahl, kommunikatör vid Storstockholms räddningscentral.

Det senaste dygnet har brandbilarna vid samtliga stationer i Uppsala och Stockholms län åkt i skytteltrafik på larm om gräsbränder.

– Vi har fått hushålla med resurserna och bara skickat en bil, om vi inte fått indikationer om att det kunnat vara något större, säger Erik Elvermark.

Aspfröna är väldigt torra och de landar på marken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.