• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Fler accepterar knark på krogen

Acceptansen mot droganvändning ökar i Sverige. Nära hälften av de tillfrågade svenskarna tycker att det är mer eller mindre oproblematiskt att andra personer använder droger när de är på krogen.

– Så länge det inte påverkar mig, har inte jag med det att göra tycker jag. Men det är väl aldrig positivt, säger Dennis Hall.

Han sitter på en krog vid Medborgarplatsen, mitt i centrala Stockholm. Här sitter också Johanna Tarning.

– Jag tror att många känner att de inte blir drabbade och att det inte rör dem. Så kan det vara, säger hon.

I en undersökning gjord av Novus opinion och beställd av det nationella nätverket ”Krogar mot knark” säger 47 procent av de tusen personer som tillfrågats att det är mer eller mindre oproblematiskt att andra personer använder narkotika när de är på krogen.

Det är en ökning med 10 procentenheter på bara ett år.

”Onyanserad liberaliseringsvåg”

– Jag tror att det kan bero på den onyanserade liberaliseringsvågen som har svept över Sverige och Europa. Att folk inte bryr sig om varandra längre på samma sätt, säger Daniel Kundtzon, polis och aktiv inom Krogar mot knark.

– Det som folk uppfattar som problematiskt i krogmiljöer är framför allt hot och våld och det förknippar man väldigt starkt med alkohol i Sverige, fortsätter han.

Ska arbeta aktivt mot knark

Samtidigt säger över 80 procent av de tillfrågade i undersökningen att de vill att krogarna arbetar aktivt mot knark. Något Pascal Lund, driftchef på krogen Snaps i Stockholm, nu gör med en anti-drogkampanj startad av just Krogar mot knark.

– Vi måste dra vårt strå till stacken. Det är viktigt att informera hela tiden, att vi inte är rädda för att få hjälp och att samarbeta med polis och sociala myndigheter, säger Pascal Lund.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer