Foto: TT

Fler anmälde misshandel mot kvinnor under 2020

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året anmäldes totalt färre misshandelsbrott än 2019, men bland kvinnor ökade anmälningarna, enligt Brås preliminära statistik. Även antalet anmälda våldtäkter ökade. Där stod våldtäkt mot barn för ökningen.

Under 2020 anmäldes cirka 1,56 miljoner brott i Sverige, vilket var en ökning med en procent jämfört med året innan. Misshandelsbrotten minskade totalt med tre procent, men i kategorin kvinnor över 18 år ökade anmälningarna med tre procent, enligt den preliminära statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Vi har inte analyserat statistiken närmare så vi kan inte dra några slutsatser av vad det beror på, säger Linn Brandelius, utredare på Brå.

En majoritet, åtta av tio, av misshandelsbrotten mot kvinnor begicks av närstående och andra bekanta gärningspersoner. Totalt anmäldes 28 900 misshandelsbrott mot kvinnor förra året och 29 300 mot män, vilket innebär en minskning av misshandelsbrott mot män med fyra procent.

Fler anmälningar om barnvåldtäkt

Antalet anmälda våldtäkter ökade under 2020, men bland kvinnor var siffrorna oförändrade, och bland män minskade anmälningarna med två procent. Istället var det våldtäkt mot barn som stod för ökningen, en ökning med hela 16 procent. Totalt anmäldes 3 950 våldtäkter mot barn, i åldrarna 0-17 år, förra året.

– När våldtäkt mot barn ökar brukar det vara stora ärenden som ligger bakom förändringen, där det kanske är samma brottsoffer och samma förövare men brottsligheten har pågått under längre tid. Men i år har vi inte definierat något stor ärende så vi vet inte vad ökningen beror på, säger Linn Brandelius.

Trendbrott bland bedrägerier

Mest ökade skadegörelsebrott och narkotikabrott, med 14 respektive 10 procent jämfört med 2019. Där kan dock resursomläggningar hos polisen på grund av pandemin vara en förklaring, enligt Brå. Bedrägeribrotten var den kategori där anmälningarna minskade mest, och då främst kortbedrägerier.

– Bedrägeribrotten minskade för andra året. Det är en brottskategori som har ökat varje år sedan 2007, men som minskade förra året och i år igen. Vi är nyfikna på om det kommer att bli ett trendbrott. Det kanske är svårare att begå bedrägeribrott.

Om statistiken

Statistiken är preliminär och omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter under det föregående året. De anmälda brotten inkluderar även händelser som efter utredning visade sig inte vara brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.