Foto: Janerik Henriksson, TT

Forskare: Misshandel i hemmen kan öka efter alkoholstopp

Publicerad

Svenskarna kommer att dricka mindre överlag – men mer hemma. Det kan bli en av följderna av serveringsstoppet av alkohol på krogen efter klockan 22.00. 

– Misshandeln i hemmen kommer nog att öka, tror Björn Trolldal, forskare i alkoholvanor vid Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning, CAN.

-Totalt sett kommer nog alkoholkonsumtionen att minska i landet. Däremot kommer den öka en aning i hemmet, en del av konsumtionen flyttas från restauranger till hemmen. Men ökningen i hemmen är nog inte lika stor som minskningen på restauranger, säger han.

En konsekvens av det kan bli att brottsligheten som följer med alkohol byter miljö.

– Det finns ju en typ av våldsbrott som är ganska alkoholrelaterad – misshandel. Det troliga är att den kommer att minska ute på stan, i krogtäta områden. Men misshandeln följer ju med alkoholen, så när den ökar i hemmen så kommer nog misshandeln där att öka, säger Björn Trolldal. 

Fara med trängsel och hemmafester

Förutom risken för mer våld i hemmet, finns det även varningsflaggor för att folk kommer att festa mer hemma hos varandra i stället för ute på krogen. Den utvecklingen bör undvikas, understryker tf. smittskyddsläkare i Region Stockholm, Maria Rotzén Östlund.

– Just nu är det inte läge att festa överhuvudtaget. Det är inte läge att festa, trängas tillsammans, att umgås med andra än de man normalt bor med och umgås med i en väldigt tät social bubbla.

– Jag hoppas alla förstår att det är ett oroande läge, vi måste fortsätta ta vårt ansvar och fortsätta leva tråkigt, för det är det det är just nu, säger Maria Rotzén Östlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.