Fler arbetsgivare kräver utdrag ur brottsregistret

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbetsgivare kräver ett utdrag ur polisens belastningregister som villkor för en anställning. Sedan 2003 har antalet registerutdrag nästan trefaldigats.

I polisens belastningregister lagras alla domar och påföljder för brott som begås. Från bötesförseelser till långa fängelsestraff. Hur länge de lagras beror på vilken typ av påföljd som dömts ut och gärningspersonens ålder.

Arbetsgivare inom exempelvis skola och omsorg är skyldiga att kräva ett utdrag ur belastningsregistret inför en nyanställning. Men en stor del av ökningen består av fall där arbetsgivaren på eget bevåg krävt ett registerutdrag. Det vill säga inte har någon laglig skyldighet att begära det.

År 2003 var antalet sådana utdrag ur belastningsregistret drygt 40.000. I år beräknar rikspolisstyrelsen, som administrerar registret, att antalet utdrag kommer att uppgå till omkring 170.000 vid årets slut.

Vill ändra regler

Men det är inte lagstiftarens mening att utdraget ska användas som ett intyg för att visa att den som söker jobb inte är straffad. Det står till och med på blanketten som följer med utdraget och nu vill justitieministern ändra reglerna kring belastningregistret.

-Belastningregistret är uppbyggt för en helt annan användning än den som efterfrågas på vissa arbetsplatser idag. Vi måste ha tydliga regler kring detta och jag tror att vi måste ha en modernisering, säger justitieminister Beatrice Ask till Rapport.

Richard jobbar på X-cons, en organisation för före detta kriminella som slutat att begå brott och börjat leva hederligt. Han leder projektet ”Med i matchen” för ungdomar med en kriminell bakgrund som bestämt sig för att de vill förändra sitt liv, skaffa jobb och göra rätt för sig. Men med allt fler arbetsgivare som kräver ett utdrag ur belastningsregistret som villkor för en anställning har det blivit svårare.

-Jag har själv erfarenhet av att bli nekad jobb på grund av att jag har begått brott och suttit i fängelse och vet flera ungdomar som jag har jobbat med här på X-cons som först har fått jobbet som de sökt men nekats när de har varit tvungna att visa upp utdraget ur belastningsregistret som inte har varit ”rent”.

Även om X-cons policy är att vara öppen med sin kriminella bakgrund när man söker jobb, så anser Richard att det är olyckligt att fler och fler arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregistret innan de anställer någon.

-Jag har förståelse för att skolor och förskolor vill försäkra sig om att inte anställa någon som har dömts för övergrepp mot barn, det köper jag, men inte att fler och fler arbetsgivare så att säga missbrukar belastningsregistren på det här sättet.

Kan få motsatt effekt

De arbetsgivare som kräver utdrag ur belastningsregistret inför en nyanställning gör det i syfte att förebygga brott, på den egna arbetsplatsen eller hos arbetsgivarens kunder, men enligt Richard kan det paradoxalt nog få en motsatt effekt.

-Det innebär ju att personer riskerar att falla tillbaka i destruktivitet när de inte får chansen till ett hederligt jobb så att de kan jobba på som alla andra. Jag tycker att när man har avtjänat sitt straff och beslutat sig för att lämna kriminalitet och missbruk bakom sig, då förtjänar man en andra chans.

Justiteminister Beatrice Ask är inne på samma linje.

-Det finns situationer när det är relevant med information ur belastningsregistret men regelverken måste ses över. Vi arbetar med det och jag är engagerad i det därför att jag tycker att det är viktigt att även den som har begått brott efter avtjänad verkställighet faktiskt ska ha en möjlighet att börja ett nytt liv.

Vad tror du att en sådan översyn kommer att leda till?

-Jag tror att vi kommer att bli tvungna att göra förändringar kring den här typen av register, men framförallt att vi kan ta ut uppgifter som är mer relevanta.

Belastningsregistret

I polisens belastningregister lagras alla domar och påföljder för brott som begås. Från bötesförseelser till långa fängelsestraff. Hur länge de lagras beror på vilken typ av påföljd som dömts ut och gärningspersonens ålder. Bötesstraff gallras fem år efter domen. Fängelsestraff tio år efter frigivningen om personen var över 18 år vid tidpunkten för brottet.

Belastningsregistret är hemligt och det är noggrant reglerat vilka som har tillgång till registret, till exempel polis och åklagare. Men var och en har också rätt att få ett utdrag om sig själv ur registret för att kunna kontrollera vilka uppgifter om den egna personen som polisen har lagrat.

En arbetsgivare kan inte själv vända sig till polisens belastningsregister för att hämta ett utdrag om en arbetssökande, men vissa arbetsgivare har skyldighet enligt lag att begära ett registerutdrag av en arbetssökande som då får begära ut ett registerutdrag och lämna över till arbetsgivaren. Det gäller bland annat arbetsgivare inom skola – och barnomsorg. Arbetsgivare som inte har den skyldigheten är inte förhindrade att begära att en arbetssökande lämnar ett utdrag inför en nyanställning, men syftet med utdrag ur belastningsregistret är inte att det ska användas som ett intyg för att visa att den som söker jobb inte är straffad.

Totalt har antalet utdrag ökat från 133.135 till 372. 417 sedan 2003.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.