Foto: TT

Migrationsverket sänker prognos för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Färre personer än väntat tros söka asyl i Sverige under 2015. I en ny prognos från Migrationsverket sänker man nu huvudantagandet för antalet asylsökande.

I november ifjol presenterade myndigheten en prognos på 95.000 asylsökande, men nu skriver man ned antalet till 90.000.

– Det främsta skälet till det är att framkomlighetsvägarna försvårats av konflikten i Libyen, vilket gjort det svårare för eritreaner att ta sig till Italien, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till TT.

Många flyktingar försöker att ta sig till Europa och Italien med båt från Libyen.

Siffran 90.000 presenteras som ett ”huvudscenario”. Intervalet för antalet asylsökande under 2015 bekräftar siffran från prognosen i november, att mellan 80.000 till 100.000 väntas söka asyl i Sverige.

Antalet ensamkommande barn tros bli 7.000-8.600.

Lanserar modell för att hjälpa kommuner

Migrationsverket skriver samtidigt att de höga nivåerna av antalet asylsökande sätter press på boenden för flyktingar. Man behöver ytterligare runt 15.000 boendeplatser runt om i landet.

Myndigheten är i dag bunden av Lagen om offentlig upphandling och kan inte styra var tillfälliga asylboenden upprättas, men nu hoppas man kunna göra det möjligt genom en ny upphandlingsmodell.

– Genom den nya modellen hoppas vi bättre kunna fördela i vilka kommuner nya asylboenden öppnas. Vi är medvetna om att även denna upphandling högst troligt kommer att överklagas men vår uppfattning är att modellen håller sig inom lagens gränser, säger generaldirektör Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

Den så kallade fördelningsmodellen skulle innebära att ansökan om att få bygga asylboenden i kommuner som redan tar ett stort ansvar ”beläggs med ett ekonomiskt påslag”, och placeras längre ned i rangordningen av anbuden och blir därmed inte ett av myndighetens förstahandsalternativ.

FN: Kvoteringssystem inte omöjligt

FN:s flyktingkommissarie António Guterres träffade i dag utrikesminister Margot Wallström (S), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på Rosenbad och diskuterade den växande globala flyktingfrågan, skriver TT.

Guterres kallade Sverige och Tyskland föredömen inom flyktingpolitiken, men efterlyser enade åtgärder.

– Vi ser en chockerande ökning av människor som tvingas lämna sina hem på grund av konflikt och klimatförändringar, och de dagliga behoven av stöd ökar dramatiskt. Därför är en europeisk solidaritet i frågan absolut nödvändig, säger han.

Enligt Guterres är det inte omöjligt att det kan införas kvoteringssystem för att fördela flyktingar till olika länder, men att detta endast bör ske i undantagstillstånd och att det är bättre om de europeiska länderna själva kan enas i frågan, skriver TT.

Enligt FN befann sig 50 miljoner människor på flykt i världen under 2014, den högsta siffran sedan andra världskriget. I Sverige har antalet asylsökande inte varit så många sedan Balkankriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.