Fler djur behandlas med lyckopiller

Uppdaterad
Publicerad

Husse och matte spenderar allt mer pengar på antidepressiva läkemedel åt sina husdjur. De flesta tabletterna ges till hundar som en sista utväg – främst för att dämpa rädslor och oro.

– Nu kan han skaka av sig rädslorna snabbare, säger Ylva Linder om hunden Sudden.

Allt började kring lucia för fyra år sedan. Ylva Linder och blandrasen Sudden hamnade mitt i ett fyrverkeri.

– Sudden blev väldigt skärrad. Jag sökte hjälp ganska direkt eftersom att han var så panikslagen. Han gick bara rakt fram och var inte kontaktbar, det gick inte att avleda honom, säger hon till TT.

Mest hundar

Receptbelagda antidepressiva läkemedel till husdjur såldes för 454.435 kronor exklusive moms i fjol. Det innebär en ökning på 35 procent de senaste fyra åren. Åtta av tio behandlade djur är hundar.

– Husdjursägare har blivit mer medvetna. I medierna fokuseras det ofta på hundarnas beteenden, folk är därför bättre på att notera problem med hunden. Nu lever man också mer nära inpå husdjuren, säger veterinär Ulrika Lindholm vid Regiondjursjukhuset i Helsingborg.

Separationsångest och rädslor för starka ljud är typiska problem som kan sluta med orosdämpande medicin för hundar och katter. Men första rådet är terapi och träning.

– Om en hund har ångest när den vistas ensam hemma brukar vi gå igenom situationen för att upptäcka saker som kan förändras i vardagen. Många börjar att gå hos hundtränare för att minska problemen, säger hon.

Sista utvägen

Om träningen inte hjälper är medicin ofta den sista utvägen. Alternativet är nämligen att avliva sin vovve eller kisse.

– Det är den bistra sanningen. Vissa kan aldrig träna bort rädslor och oro utan medicin. Därför blir vi tvungna att komplettera med läkemedel en period, säger Lindholm.

Hon upplever inte att folk tar till medicin som en enkel metod för att slippa träna hunden.

– Träningen kommer man aldrig ifrån, säger hon.

Sudden fortsätter att vara rädd trots medicin. Men hunden har fått mer ro i kroppen.

– Min känsla är att han hanterar rädslorna nu. Det går över snabbare, förr kunde skräcken pågå i flera timmar, säger Ylva Linder

Försäljningen av lyckopiller till djur

Visa

Apotekens Service har sammanställt försäljningen av antidepressiva läkemedel till djur. Tabletterna används oftast för att bota rädslor och oro. Siffrorna är exklusive moms.

2009: 295.604

2010: 309.447

2011: 384.996

2012: 454 435

* Ungefär åtta av tio förpackningar skrivs ut till hundar. Resten går i stort sett bara till katter.

Källa: Apotekens Service (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer