Fler döda i mc-olyckor hittills i år än samma period förra året

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Transportstyrelsens preliminära siffror var 19 procent av alla omkomna i trafiken januari – juli 2018 mc-förare. Det är den högsta procentenheten sedan 2013. Samtidigt har det totala antalet omkomna mc-förare ökat till 33 från 22 samma period 2017. 

Den 15 augusti publicerar Transportstyrelsen siffror på antalet omkomna i trafiken under året till och med i juli. I preliminära siffror som SVT Nyheter tagit del av går det att se att antalet omkomna mc-förare är 33 – den högsta siffran på tio år. 

– Jag tycker att det är tragiskt att det är så många dödsolyckor, säger mc-föraren Anders Perman.

33 dödsfall hittills i år

Ökningen gäller inte enbart mc-cyklister. I januari – juli 2017 omkom 143 förare i trafiken, varav 22 var motorcyklister. Den preliminära statistiken för perioden januari – juli för 2018 visar att det totala antalet omkomna är 176, varav 33 är motorcyklister. 

– Jag ser jättemånga som kör för fort på motorcykel. Oftast är det nog unga människor, som kanske saknar vissa kunskaper säger Anders Perman.

Men även om han ser många som kör ovarsamt, är han sällan orolig när han är ute i trafiken.

– Jag kör väldigt försiktig och känner mig hyfsat trygg.

Foto: SVT

Ingen tydlig långsiktig ökning – eller minskning

Även om antalet omkomna ökat från 2017 till 2018 så är det svårt att dra några slutsatser i det långa loppet. Sedan 2003 har siffrorna ökat och minskat fram och tillbaka.

Anders Perman tror att både bilister och motorcyklister måste upplysas om trafikfaror och utmaningar.

– Motorcyklister syns inte speciellt bra så man måste vara uppmärksam. Även de som lär sig köra bil borde få lära sig hur man hanterar motorcyklar i trafiken, tycker han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.