Fler fall av röda hund

Uppdaterad
Publicerad

Minst 32 personer har insjuknat i röda hund i år – den högsta siffran på många år. Alla drabbade har koppling till Järna utanför Södertälje.

Före midsommar hade tolv fall av röda hund rapporterats. På några veckor har siffran alltså stigit till 32, i ett område som är centrum för den antroposofiska rörelsen i Skandinavien. I den antroposofiska medicinen råder skepsis mot vaccination, och sjukdomar som röda hund ses som naturliga kriser i barnets utveckling.

-Det är anmärkningsvärt att vi får igång en epidemi, men det är inte förvånande att den sprids i ett område med många icke-immuna. I stort sett alla som inte är vaccinerade kommer att gå igenom det här nu, säger statsepidemiolog Annika Linde.

Missbildningar

Enligt henne har antalet drabbade inte varit så hög sedan slutet av 80-talet eller början av 90-talet. Men det finns ingen risk för en spridning på bred front, eftersom svenskarna är välvaccinerade. Däremot kan det inte uteslutas att sjukdomen förs vidare till en oskyddad, gravid kvinna.

-Det vi naturligtvis är rädda för är att en nygravid kvinna ska smittas. Röda hund är i sig ingen allvarlig sjukdom, utan det allvarliga är att barn till kvinnor som smittades tidigt i graviditeten får svåra skador, säger Annika Linde.

Oetiskt

Hon påpekar att alla gravida inte behöver vara oroliga, eftersom mödravårdscentralerna kontrollerar om den blivande mamman har antikroppar.

-Så risken är mycket liten, men den finns där. Om man är osäker på vilket skydd man har och planerar att längre fram föda barn är det lika bra att ta en spruta.

Annika Linde tycker inte att vaccinationer ska göras obligatoriska. Men hon ser inga starka skäl för att inte vaccinera mot röda hund, framför allt inte med tanke på den höga risken för fosterskador.

-Jag tror inte på lagstiftning, utan att man så småningom ska få folk att förstå att det är oetiskt att inte hjälpa till att skydda människor som vill vara skyddade, säger Annika Linde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.