Foto: TT

Fler hyresgäster krävs på pengar för slitage

Uppdaterad
Publicerad
Bostadsbristen gör hyresmarknaden allt tuffare. De senaste åren har det blivit vanligare att hyresvärdar kräver ersättning för slitage i lägenheterna, uppger Hyresgästföreningen. Flera stora allmännyttiga bostadsföretag har blivit flitigare med att skicka räkningar till enskilda hyresgäster.

Av 15 allmännyttiga bostadsföretag som SVT Nyheter frågat, har sex bolag ökat debiteringarna till enskilda hyresgäster de senaste tio åren. Största ökningen har skett hos Bjuvsbostäder som ökat med 198 procent mellan åren 2004 och 2013.

För Yudelkis Sten kom räkningen från Bjuvsbostäder som en total överraskning när hon flyttat från sin hyreslägenhet i Bjuv. Över 6.000 kronor skulle hon betala för renovering av lägenheten.

– Jag hade inte väntat mig det, efter allt jag gjort i lägenheten, säger Yudelkis Sten.

Lägenheten var i dåligt skick när hon flyttade in 2011. Besiktningsprotokollet visar en lång rad brister som fettfläckar, ritmärken på väggar, tapeter som lossnat från väggen, ospacklade plugghål, avskavda lister och skador på köksstommar.

– Lägenheten var nedsliten när jag flyttade in. Jag målade från golv till tak och spacklade vartenda hål, säger Yudelkis Sten.

Kräver betalt för nya skavanker

Men det har ingen betydelse för Bjuvbostäder att Yudelkis Sten lämnade lägenheten i bättre skick än den var i när hon flyttade in.

– Hon måste ansvara för slitage på andra ytor, säger Mats Nilsson, vd för Bjuvsbostäder.

Bostadsbolaget klagade på några plugghål och märken efter saker som Yudelkis Sten satt upp på väggar och i ett tak, skador som behöver spacklas och målas.

– Vi ser en ökad tendens till att fastighetsägarna kräver ersättning av hyresgäster som flyttar. Vi har en bostadsbrist som gör att bostadsbolagen får hyresgäster ändå. Då passar man på att förbättra ekonomin på det här sättet, säger Jan Olof Sandén, regionchef på Hyresgästföreningen.

Olika utveckling i bolagen

Men alla hyresvärdar har inte blivit flitigare med att skicka räkningar till hyresgästerna. Nio av 15 tillfrågade bolag ligger på samma nivå som för tio år sedan eller har minskat debiteringarna. Bland de som ökat finns Gavlegårdarna i Gävle som ökat med 69 procent, Botkyrkabyggen med 41 procent och MKB i Malmö med 26 procent.

I SVT:s beräkning har hänsyn tagits till SCB:s faktorprisindex för flerbostadhus. Ökningarna är alltså utöver prisindex.

Flera bostadsbolag lyfter fram slarvigare hyresgäster som en förklaring till att debiteringarna för bland annat flyttstädning ökat.

– Underhållskostnaderna är stora i ett bostadsbolag i dag. Miljonprogrammen behöver renoveras. Antingen får hyresgästerna kollektivt betala eller så måste den individuella hyresgästen betala. Genom att skicka en räkning är det individen själv som får betala och inte grannarna, säger Mats Nilsson, vd för Bjuvsbostäder.

Hyresgästföreningen tycker att Yudelkis Sten ska bestrida fakturan från Bjuvsbostäder, det vill säga vägra betala den, eftersom hon ökat lägenhetens bruksvärde och inte försämrat lägenhetens totala skick.

Underhållet i Bjuvsbostäder har varit eftersatt i många år. Bostadsbolaget vet inte när lägenheten renoverades innan Yudelkis Sten målade den 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer