Fler i Norden överlever cancer

Uppdaterad
Publicerad

Överlevnadsstatistiken för cancerfall i Europa visar att Sverige, Norge och Finland ligger i topp bland 23 länder.

Fem år efter diagnos levde fortfarande 57 procent av de personer som drabbats av lung-, bröst-, prostata-, tjock- tarms- eller äggstockscancer.

Europagenomsnittet är 45 procent för män och 55 procent för kvinnor. Sämst är överlevnaden i Östeuropa följt av de brittiska öarna.

Studien som omfattat 2,7 miljoner cancerfall redovisas i tidskriften The Lancet Oncology.

Om övriga Europa skulle nå samma resultat som Sverige, Finland och Norge skulle tolv procentenheter fler ha överlevt, motsvarande 150 000 patienter.

De fem stora

Forskarna har granskat 83 register över de fem stora tumörsjukdomarna bröst-, lung-, prostata-, tjocktarms- och äggstockscancer från åren 1991-2002, skriver nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Det är ett tydligt samband mellan överlevnaden och hur mycket pengar cancervården får kosta.

-Om överlevnadstalet i ett land är avsevärt mindre än i andra länder, särskilt bland dem med jämförbar välfärd, så fungerar förmodligen inte vårdsystemet som det borde” skriver forskarna.

Östeuropa ökar

I alla de undersökta länderna har överlevnaden ökat. Länderna i östra Europa, inte minst Polen, Slovenien och Tjeckien, håller på att komma ifatt resten av kontinenten även om fortfarande flest cancersjuka överlever i Central- och Nordeuropa. Sydeuropa hamnar i mitt i statistiken.

Tre länder – Danmark, Irland och Storbritannien – skiljer sig negativ från övriga i Europa och har inte en lika god utveckling. The Lancet Oncology konstaterar att Storbritannien behöver utveckla diagnostiseringen av cancer för att kunna förbättra resultatet.

Den brittiska överlevnaden bland män är 42 procent och bland kvinnor 52 procent, medan Europagenomsnittet är 45 och 55 procent.

Samtidigt ligger Europa efter USA där motsvarande siffror är 66 procent för män och 63 för kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.