Fler kan få utföra polisarbete

Publicerad

Regeringen öppnar för att fler yrkesgrupper ska få rätt att utföra polisiärt arbete, exempelvis leda förundersökningar. Polisfacket har tidigare varit motståndare till en sådan utveckling.

Enligt regeringen har polisarbetet blivit allmer specialiserat, vilket är anledningen till att fler yrkesgrupper än poliser borde få leda förundersökningar. Nu ger regeringen Rikspolisstyrelsen i uppdrag att ta reda på hur stort behovet är av att till exempel IT-tekniker, jurister och ekonomer inom polisen får större befogenheter.

Det gäller bland annat IT-brott och avancerad ekonomisk brottslighet. I sådana utredningar krävs bland annat gedigen revisionsutbildning. Regeringen anser att personer med sådan utbildning även ska få utföra traditionellt polisiära uppgifter som till exempel husrannsakningar, trots att de saknar formell polisutbildning.

Enligt Beatrice Ask kan en husrannsakan innebära många olika saker. Det kan handla om att gå igenom misstänktas datorer.

Fackförbunden Jusek och ST är mycket positiva medan Polisförbundet hellre vill se att man håller isär begreppen polis och specialist, särskilt om det gäller våldsanvändning.

– Jag tror att man har tänkt fel när man inbillar sig att polisiära befogenheter är en enda kloss. Endera har man allt eller inget. Det kanske är så att vissa uppgifter kan vara viktigare att några fler har än andra. Jag tycker i alla fall att den frågan måste ställas, säger Ask till Sveriges Radios Ekot.

Justitieministern vill även att polisen rekryterar fler tekniker, ekonomer, analytiker till polisverksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer