Förra året var det 24 kvinnor som var 49 år eller äldre som fick barn och det var dubbelt så många som 2006, enligt Statistiska Centralbyrån.
De flesta mammorna i den åldern blir gravida utomlands, genom provrörs- befruktning med äggdonation, enligt experter som Ekot har talat med.
-Man åker till länder med annan lag- stiftning och får hjälp där, säger professor Christina Bergh vid Sahl- grenska Universitetssjukhuset.
Blev gravid i Lettland
Ekot berättar om Ewa Ekdahl, 51 år, som åkte till Riga i Lettland för att få hjälp att bli gravid. Lettland är ett av de länder där det går att få ett befruktat donerat ägg även om man är över 50.
Ägget doneras av en yngre kvinna, okänd för mottagaren, och befruktas innan det opereras in på den som önskar bli gravid.
Ewa Ekdahl blev gravid vid första försöket och har sedan fött Diana, som nu är fyra månader gammal. Hon ångrar ingenting i dag, och hon tänkte inte hellr på de risker det trots allt innebär att bli gravid i mogen ålder.
Dubbelt så många gravida över 50
2007 födde 24 kvinnor, 49 år och äldre, barn i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån. Det är en fördubbling jämfört med året innan. För tre år sedan var antalet gravida i 50-årsåldern tio, förra året slogs det alltså rekord.
Kvinnor har länge skaffat barn allt senare i livet. Man satsar på jobbet eller träffar sin partner först i medelåldern.
Christina Bergh, adjungerad professor vid kvinnokliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg är inte förvånad över utvecklingen, hon ser en trend:
-Det som kallas reproduktiv turism har ökat den senaste tioårsperioden.
Äggdonation, alltså att man använder en annan kvinnas ägg, blev tillåtet enligt svensk lag i januari 2003. Det finns ingen åldersgräns, men i praktiken behandlar man inte kvinnor äldre än 40-45 år i Sverige.
Resonemangen när lagen skrevs handlade om barnets rätt till en förälder som har hälsan och orken kvar under hela uppväxten.