Fler måste arbeta i framtiden

Publicerad

Det är äldre och personer födda utomlands som måste arbeta i större utsträckning.

Om försörjningsbördan ska ligga kvar på dagens nivå krävs att nära 600.000 fler arbetar, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Orsaken är att befolkningen ökar.

Varje förvärvsarbetande kommer 2030 behöva försörja 2,35 personer inklusive sig själv jämfört med 2,14 personer 2010, om inte sysselsättningen ökar.

För att försörjningsbördan ska ligga kvar på dagens nivå krävs att sysselsättningen ökar för flera befolkningsgrupper samtidigt.

”Ett exempel skulle kunna vara att äldre arbetar tre år längre, yngre börjar arbeta ett år tidigare i kombination med att utrikes föddas förvärvsfrekvenser närmar sig inrikes föddas med hälften. I ett sådant scenario ökar sysselsättningen med drygt 600.000 personer till 2030, vilket leder till att försörjningsbördan till och med väntas ligga något under dagens nivå”, skriver SCB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer