Fler pensionärer söker sig utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler pensionärer får svensk pension utomlands. Mer ljus, sol och lägre skatt hör till det som drar. Jan och Eva Zetterqvist halverade sin skatt när de flyttade till Frankrikes medelhavskust.

-Vi är förtjusta i solen, ljuset och värmen. Dessutom betyder det en hel del för oss rent ekonomiskt, säger Jan Zetterqvist.

Förra året fick 123 000 pensionärer i över 100 länder utbetalningar från det svenska pensionssystemet, visar siffror framtagna av Pensionsmyndigheten. Det är en ökning med en dryg fjärdedel jämfört med 2005.

Lägre skatter

De allra flesta utlandspensionärer bor i Norden och Tyskland. Men även mer avlägsna länder lockar fler. Antalet med svensk pension i Thailand fördubblades till exempel mellan 2005 och 2010.

Pensionärer som flyttar till Thailand, Frankrike eller Spanien kan ofta räkna med betydligt lägre skatt på pensionen. Det land som ökat mest i popularitet hittills i år är Portugal.

-Folk har fått upp ögonen för Portugal sedan landet ändrade sin skattelagstiftning, säger Göran Andersson, vd i Sparsam skatt, ett företag som säljer konsulttjänster till pensionärer som vill flytta utomlands.

Portugal lockar sedan 2009 pensionärer med noll skatt på utländsk pension, och erbjuder även fördelaktiga skatteregler för entreprenörer. Till exempel kan någon som bor där och får aktieutdelning från vissa utländska holdingbolag slippa beskattning.

-Bakgrunden är att Portugal vill locka rika – inte bara pensionärer utan höginkomsttagare i största allmänhet, säger Pether Römbo, affärsområdeschef för skatt på konsultbyrån BDO.

Hitta hem

Fast det viktigaste är för de flesta kanske inte skattesatsen, utan att pensionera sig någonstans där de trivs, känner till kulturen och talar språket.

Eva och Jan Zetterqvist blev för tio år sedan förälskade i den lilla franska byn Banyuls sur Mer vid Medelhavet, nära gränsen till nordöstra Spanien. De köpte ett litet hus i byn och har sedan dess tillbringat sina semesterveckor och ledighet där.

När pensionen närmade sig började de fundera på om de skulle flytta dit permanent, och läste under flera år franska på kvällstid för att klara sig bättre i vardagen.

I december i fjol gick flyttlasset, och de har inte ångrat sig. Nu kan de äta frukost på balkongen året runt och njuta av det lugna tempot. De betalar omkring hälften så mycket i skatt som de hade gjort i Sverige. Samtidigt är deras barn och barnbarn inte mer än sex timmars resa bort, och de känner sig trygga med den franska sjukvården.

-Om man börjar bli lite krasslig vill man ju att sjukvården ska fungera, säger Jan Zetterqvist.

TT

Pension utomlands

• Om din utflyttning från Sverige är fullständig så kommer skatten i Sverige att bli maximalt 25 procent. Regeringen har i vårbudgeten föreslagit att den så kallade sinkskatten skall sänkas ytterligare till 20 procent från och med 1 januari 2012.

• Sverige har skatteavtal med ett 80-tal länder. I ett 20-tal av dessa avstår Sverige rätten att beskatta vissa pensioner.

• Exempel på sådana länder inom EU är Frankrike, Portugal och Malta.

• Vid utflyttning måste du sälja din svenska permanentbostad och göra dig av med eventuella företagsengagemang.

• Du bör vistas större delen av året i det nya landet, men det går ofta att behålla ett fritidshus i Sverige och vistas där en kortare tid av året.

• Skatteverket granskar din utflyttning och avgör om du ska anses vara skattemässigt utflyttad eller inte.

Källa: Sparsam skatt (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.