Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheternas olika plattformar Foto: Stina Stjernkvist, SVT Bild

Fler perspektiv från hela Sverige gör nyheterna bättre

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att SVT stärker sin lokala journalistik ytterligare. Det är i sanning en positiv nyhet för tittarna och för oss som arbetar på riksnyheterna i Stockholm.

Varje dag ska du få de viktigaste nyheterna här på svt.se och i Rapport, Aktuellt eller Morgonstudion. De viktigaste nyheterna från Sverige och världen. Någon kanske skulle tro att jag som ansvarar för flera redaktioner baserade i Stockholm inte stöttar satsningen på lokal journalistik. Men det är helt fel. Satsningen är relevant och jag ser att vi på riksnyheterna har mycket att vinna på den.

För att vara helt ärligt. Kritiken om Stockholmsfixering i SVT:s rikssända program är jämngammal med första Aktuelltsändningen 1958. Jag och mina företrädare har använt ungefär samma varianter av svar: Stockholm är huvudstaden, regering och riksdag sitter i Stockholm, de stora företagen har ofta sina huvudkontor här. I Stockholmsområdet bor 20 procent av Sveriges befolkning etc etc. Allt detta är sanna och fullt giltiga argument.

Men detta är också sant: Vi som arbetar med riksutbudet arbetar och bor mestadels i Stockholm. Det finns en risk att vi slentrianmässigt ser Stockholm som normen. Därför ökar våra möjligheter att göra intressant och bra Sverigebevakningen med en stark lokal journalistik. Jag gläder mig åt att SVT nu ytterligare satsar på lokala nyheter.

Satsningen ställer krav också på mig som ansvarig utgivare för svt.se, Aktuellt, Rapport och Morgonstudion. Fyra reportrar med placering i Malmö, Göteborg samt på ytterligare två orter har som specialuppgift att göra nyheter till de rikssända nyhetsprogrammen. Dessutom har vi hela den guldgruva som övriga reportrar på lokalredaktionerna producerar.

Det lokala materialet både på svt.se och i tv-programmen är enormt viktigt. Vi för noggrann statistik och vårt mål på två till tre inslag i Rapport 19.30 lever vi upp till nästan varje dag.

Men att räkna inslag är en sida av saken. Det som också gläder mig är att vi samarbetar mer och mer om den undersökande journalistiken. Grävredaktör Jenny Küttim har sedan ett år tillbaka fördjupat och intensifierat samarbetet med lokalredaktionerna. Vår undersökande journalistik blir så mycket bättre med fler perspektiv och en större geografisk spridning.

Flera coronagranskningar har gjorts i samarbete med SVT:s redaktioner över hela landet, såsom överdödligheten på landets äldreboenden både under våren och nu igen under andra coronavågen. Granskningen av haveriet med trygghetslarm har också gjorts tillsammans med lokala kolleger liksom granskningen av de obevakade järnvägsövergångarna.

Så, jag inser att jag kommer fortsätta förklara och försvara ”Stockholmsfixeringen”. Jag kommer fortsätta använda de helt sanna argumenten om maktens placering och att 20 procent av Sveriges befolkning bor här. Men ju fler perspektiv och geografisk spridning, desto bättre nyheter för publiken i hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet