Fler poliser, skärpta straff och avhopparverksamet dominerade brottsdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Fler poliser – det lovas det oavsett hur det går i valet. I övrigt duggade förslagen tätt från de fyra medverkande partirepresentanterna under SVT:s debatt om brott och straff: ett nationellt exitprogram för kriminella, skärpta straff för våldtäkt eller anonyma vittnen. Det var några av frågorna som behandlades.

• Att det behövs fler poliser – det är representanterna för Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet rörande överens om. Medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger att det ska vara 10 000 fler poliser till år 2024 vill Moderaterna se lika många fram till år 2022 och Sverigedemokraterna pratar hellre om 250 poliser per 10 000 invånare, och hamnar därmed i närtid på ungefär samma siffra som de andra partierna.

• Socialdemokraternas Morgan Johansson hävdade under debatten att den sittande regeringen redan har skärpt straffen så mycket man kan förutom inom två områden där de nu vill se en skärpning: för våldtäkt och för övergrepp i rättssak. Inget av de andra partierna motsatte sig detta under debatten.

• Sverigedemokraterna vill tillåta att man använder sig av kronvittnen, alltså att en kriminell kan få strafflindring om denne vittnar mot andra kriminella. Adam Marttinen (SD) argumenterade också för att använda sig av anonyma vittnen inom rättsväsendet för att komma åt problemet med att folk inte vågar vittna. Ett förslag som Socialdemokraternas Morgan Johansson vände sig mot.

– Jag ser allvarliga rättssäkerhetsproblem med det. Frågan är vad ett sådant vittnesmål är värt i en rättegång.

• Moderaterna föreslog bland annat ett nationellt exitprogram för avhoppade kriminella. Idag har flera av kommunerna egna exit-program men Tobias Billström slog ett slag för en nationell avhopparverksamhet där man också arbetar uppsökande med att polisen kan ställa kriminella inför ultimatum. Förslaget väckte inte reaktioner från de övriga partierna.

– Och säger att du kan få hjälp, du kan få en möjlighet att hoppa av men om du inte gör det så ska du också veta att då finns rättsväsendet där och kommer att göra livet så surt som möjligt för dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.