• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping. Läs mer

Fler riskerar att förlora jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste halvåret har omkring 30 000 personer varslats om uppsägning och riskerar att förlora jobbet.

Det är något fler än under första halvåret 2011, då cirka 20 000 varslades, enligt Arbetsförmedlingens siffror som SR:s Ekot tagit del av.

Detaljhandeln och industrin hör till de branscher som drabbats hårdast. Inom biltillverkningen ökade varslen från cirka 700 i fjol till omkring 3 000 i år, efter att Saab försattes i konkurs.

Minskad efterfrågan i omvärlden och framförallt i Europa, slår hårt mot den exportberoende industrin och är en orsak till att varslen ökat där.

– Det är tydligt att det är industrin som påverkas mest därför att det här är en händelse som vi får till oss från omvärlden genom att efterfrågan viker i omvärlden och framförallt i Europa. Då är det våra exportföretag som påverkas och de finns framförallt i industrin, säger Clas Olsson analyschef på Arbetsförmedlingen.

”Svagare förväntningar”
Enligt Clas Olsson påverkar också den finansiella oron i omvärlden.

–Jag tror man ska se det mot bakgrund av det som hände förra sommaren när det plötsligt började komma en del orostecken både på finansmarkanden där man började bekymra sig för Greklands och eurons framtid.

Trots att sveriges ekonomi är stark i jämförelse med många europeiska så smittar den ekonomiska oron av sig och det påverkar detaljhandeln negativt.

– Där har det varit svagare framtidsutveckling och förväntningar än i många andra branscher under det sista året, säger Clas Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer