Margot Wallströms uttalanden får upprepad kritik från Saudiarabien. Den här gången är det landets justitieminister som säger att landet inte accepterar inbladning i dess inte angelägenheter. Foto: TT

Fler saudiska röster höjs mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens justitieminister Walid al-Samani fördömer uttalanden från utlandet som kritiserar det saudiska rättssystemet. Det ska ses i ljuset av utrikesminister Margot Wallstöms utsagor om saudisk sharia (religiös lag), skriver sajten arabnews.com.

Sajten är knuten till den engelskspråkiga saudiska tidningen Arab News.

Justitieministern uppmanar internationella ledare att försöka förstå skillnaderna mellan samhällena i synen på bland annat moralfrågor. Anklagelserna från svenskt håll beskrivs av al-Samani som ogrundade, eftersom saudisk lag bygger på Koranen – Guds ord – och profetens läror och praktik. Han anser att Saudiarabien har ett oberoende rättssystem och att det råder likhet inför lagen.

Saudiavtalet

Vill inte se inblandning

Ministern tillägger också att Saudiarabien ”inte accepterar någon inblandning i landets inre angelägenheter”. I onsdags beskrevs Wallströms uttalanden som islamfientliga av stormuftin, en religiös auktoritet som är nära förbunden med regimen.

Danmark tänker inte backa upp

Samtidigt rapporterar bland andra SvD att Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard inte tänker backa upp Sverige i Saudi-frågan.

– Varje land måste hitta sin egen ton, säger han till Jyllands-Posten.

Bildt och Sahlin diskuterar krisen

I Agenda ikväll söndag möts tidigare socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin och förre utrikesminister Carl Bildt (M) i en debatt om den diplomatiska krisen mellan Sverige och Saudiarabien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet