Regeringen kommer besluta att skönhetssalonger, fordonsverkstäder och livsmedel- och tobaksgrossister måste ha personalliggare. Foto: TT

Fler ska tvingas registrera vem som jobbar – och när

Publicerad

Fler branscher måste ha personalliggare, det kommer regeringen fatta beslut om under torsdagen. Bland de företag som berörs finns skönhetssalonger och fordonsverkstäder.

Nu ska fler företag tvingas registrera vem som jobbar och när. Regeringen fattar under torsdagen beslut om att skönhetssalonger, fordonsverkstäder och livsmedel- och tobaksgrossister måste ha personalliggare.

– Det innebär att det blir svårare att ha svart arbetskraft, skatteverket kommer att kunna komma ut och göra oannonserade kontroller för att minska fusket, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Personalliggare är redan ett krav inom bland annat restaurang- och byggbranschen. Målet är att öka skatteintäkterna och minska fusket. 

– Färre företag kommer att kunna konkurrera ut andra genom att fuska med skatten, säger Magdalena Andersson.

Svenskt Näringsliv kritiska

Men Svenskt Näringsliv är kritiska till att fler branscher ska omfattas. De har undersökt effekten av personalliggare i frisör- och restaurangbranschen och menar att effekten på lönerapporteringen har varit låg eller ingen.

– Man måste alltid väga risken för skattefusk mot den ökade administrativa bördan det här innebär för företagen. Vi har gjort bedömningen att i de här branscherna så väger nyttan med personalliggare över, säger Magdalena Andersson.

Kan det bli tal om fler branscher framöver?

– Det är mycket möjligt, vi ska fortsätta arbeta och titta vilken effekt det här har, säger Magdalena Andersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.