Fler skolor stänger politiken ute

Publicerad

Många skolor stänger sina dörrar för de politiska ungdomsförbunden. Statsminister Fredrik Reinfeldt är kritisk och Moderata ungdomsförbundet (MUF) tänker ta strid mot skolorna.

MUF har listat skolor där man fått nej till att kampanja. I sju kommuner råder kampanjförbud i alla kommunala skolor – Uppsala, Ängelholm, Kristianstad, Gotland, Nyköping, Gävle och Umeå. MUF:s ordförande Niclas Wykman hävdar att fler och fler stänger ungdomsförbunden ute.

MUF väljer därför konfrontation. Alla skolor som nekar kampanj ska anmälas till Skolinspektionen och om skolan försöker förhandsgranska, censurera, förbjuda eller konfiskera material ska det polisanmälas.

”Skadar demokratin”
-Att stänga de politiska ungdomsförbunden ute skadar demokratin och den politiska återväxten i partierna, säger Wykman.

Han påpekar att det är under skolkampanjerna som ungdomsförbunden värvar nya medlemmar, 2.000-3.000 om året. I MUF:s partistyrelse är elva av tolv värvade på en skola och av valbara moderater under 30 år i höstens val är samtliga fem värvade på en skola.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som besökte Tessinskolan i Nyköping på onsdagen, håller med MUF-ordföranden. Som ung politiker besökte han också skolor för att vinna sympatisörer.

-Stänger man skolorna för politiska partier och deras ungdomsförbund så tror jag att vi tappar en hel del av demokratikontakt och demokratiförståelse, vilket jag ser som mycket allvarligt, säger han.

Rektorn bestämmer
Det är rektorn på varje skola som bestämmer om politiska partier ska släppas in. Inget enskilt parti får då diskrimineras, men begränsningar kan göras till de som är representerade i kommun- eller landstingsfullmäktige eller i riksdagen. Reinfeldt stöder den principen, även om det innebär att Sverigedemokraterna, som väcker starka känslor hos många, släpps in.

-Jag uttrycker mig inte för enskilda partier utan för principen. Rektorn har makten och kan fatta beslut som säger att alla riksdagspartier eller partier i fullmäktige ska släppas in, säger Reinfeldt.

Sverigedemokraterna JO-anmälde nyligen 28 skolor i 15 kommuner för att de nekat partiets ungdomsförbund tillträde, medan andra partier var välkomna.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer