Fler vill gå med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

En betydligt större andel svenskar än tidigare vill i dag gå med i Nato. Det visar en opinionsundersökning som Sveriges Television låtit genomföra.

En två veckors tämligen intensiv försvarsdebatt i Sverige där frågan om Natos roll diskuterats tycks ha påverkat den svenska opinionen. SVT Nyheter har låtit Sifo fråga 1.500 personer om man tycker att Sverige bör gå med i militäralliansen Nato.

29 procent svarar ja, 32 nej och övriga vet ej. Svaren visar en betydligt mer Nato-positiv inställning än tidigare, i en Sifo-undersökning från maj 2011 svarade 22 procent ja och 50 procent nej.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen framträdde i tisdags på Folk och Försvars konferens. Bland annat sade han då att alla Nato-länder skulle hälsa Finland och Sverige varmt välkomna om de ansökte om medlemskap.

Han klargjorde då att Sverige inte kan räkna med Natos hjälp vid ett angrepp.

– Jag tror att alla i Sverige förstår att det är skillnad på att vara och inte vara medlem. Man kan inte vara utanför Nato och samtidigt ta del av allt Nato ger, sade Anders Fogh Rasmussen.

–Det här är en principiell fråga, den militära alliansfriheten är oerhört viktig för oss. Vi kommer inte att förorda ett svenskt medlemskap i Nato, säger Peter Hultqvist Socialdemokraternas försvarspolitisk talesperson, till SVT Nyheter.

Samtliga av de tre mindre borgerliga partierna tycker att ett eventuellt Nato-medlemskap bör utredas av Försvarsberedningen redan under våren, något som både försvarsministern och Socialdemokraterna säger nej till.

–Vi deltar ju fullt ut i Natos olika operationer så det är ett naturligt steg så småningom att vi också är medlemmar och utövar makt och ansvar, säger Jan Björklund (FP) till SVT Nyheter.

Fakta: Stödet för Nato-medlemskap

Fråga: Tycker du att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato eller tycker du inte det?

Ja, gå med – 29 procent (Män: 40 procent, kvinnor: 18 procent)

Nej – 32 procent (Män: 33 procent, kvinnor: 31 procent)

Tveksam/Vet ej – 39 procent (Män: 27 procent, kvinnor: 51 procent)

Totalt har 1.573 personer svarat på frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer